10 anledningar att få i sig ingefära varje dag

by Mikaela Bjerring on 10 februari, 2016 · 6 comments

in Blogg, Hälsa, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Ingefära är en uppskattad krydda, men även en älskad medicinalväxt. Ett gammalt kinesiskt ordspråk från år 3000 f.Kr. säger ”om man äter ingefära var dag, så får apotekaren dö av hunger”. Man kan inget annat säga än att sådana bevingade ord inte formas utan anledning.

Färsk Ingefära

Historisk och traditionell användning av Ingefära

Ingefära är en ört som har förmågan att förhöja smaken i många maträtter och i det asiatiska köket är den oumbärlig. När det gäller hälsan kan listan göras väldigt lång av kryddans förmåga att göra gott i kroppen. Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många 1000-tals år i främst Indien och Kina. Den omnämndes redan som nyttig i den kinesiska filosofen Konfucius ”Anakleter” cirka 500 f.Kr. Det sägs att Konfucius alltid hade ingefära med sig eftersom den ansågs stimulera intellektet.

Inom traditionell kinesisk medicin har ingefära mycket länge används för att stödja hjärnas funktioner för att bl.a stimulera vilja och handlingskraft vid överansträngning, vid depression och psykisk utmattning. Vidare användes och används örten än idag för att stärka hjärtat, vid ledbesvär, magproblem, förkylningar och halsbesvär. Det är även en högt uppskattad ört inom Indisk Ayurvedisk medicin.

Ingefära med sitt botaniska namn Zingiber officinale är en flerårig ört, som blir cirka en meter hög. Det är Jordstammarna som är den ätliga delen vilka innehåller de aktiva ämnena gingeroler, gingerdioler, shogaoler. Ingefära är dessutom rik på antioxidanter. Äter du ingefära varje dag kommer hjärnan, hjärtat, magen och dina leder älska dig! Här följer 10 anledningar till varför du bör inkludera ingefära i din kost.

Antiinflammatoriska egenskaper av Ingefära

Ingefära har inom traditionell medicin länge använts för att reducera och behandla inflammationer. Genom studier (1) har man sett att när man äter ingefära producerar makrofagerna betydligt färre inflammatoriska signalmolekyler, vilket minskar inflammationen i kroppen.

Ingefära stödjer förbränningen

Ingefära bidrar till att ämnesomsättningen och förbränningen ökar. Enligt en studie från Columbia University förbränner du fler kalorier om du intar ingefära med maten.

Magen mår bra av ingefära

Ingefära gör gott för magen och matsmältningen genom att örten stimulerar tarmarna och produktionen av matsmältningsenzymer. Ingefära har förmågan att lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning och diarré.

Ingefära vid menssmärta

Att ingefära kan lindra menssmärtor har bland annat visats genom en studie som publicerades i Journal of Pakistan Medical Association. 83 procent av kvinnorna som fick kapslar med ingefära upplevde minskad menssmärta, jämfört med 47 procent bland dom som fick placebo.

Ingefära vid träningsvärk

I en studie som utfördes vid University of Georgia, publicerad i The Journal of Pain, ingick 74 personer som under studieperioden fick ett dagligt tillskott av ingefära. Resultatet visade en minskad träningsvärk med ca 25 procent.

Ingefära vid högt blodtryck

Ingefära har förmågan att öka blodflödet i hela kroppen som då förhindrar högt blodtryck. Detta minskar samtidigt risken för stroke och hjärtsjukdomar. En studie som utfördes i Thailand och publicerades i tidningen Pharmaceutical Biology5 visade att ingefära hade 3,5 gånger bättre effekt på högt blodtryck än den aktiva substansen prazosinhydroklorid som förekommer i blodtrycksmedicin.

Ingefära stödjer normala kolesterolvärden

I en studie som utfördes vid Kairos universitet och publicerade i December 2010 i tidningen ”Inflammopharmacology” såg man att ingefära kan sänka det dåliga LDL kolesterolet betydligt. Man noterade samtidigt en höjning av HDL som är det goda kolesterolet och en klar förbättring i förhållandet av det totala kolesterolet.

Ingefära stödjer immunsystemet

Ingefära innehåller mängder med antioxidanter som stödjer kroppens immunsystem. Det är ingen slump att man ofta rekommenderar ingefära vid förkylning.

Ingefära vid migrän

Lider du av migrän? Ja, då kan det vara värt att prova ingefära. En studie som utfördes vid sjukhuset VALI-e-ASR i Iran, publicerad i tidningen Phytotherapy Research 7, visar att ingefära kan vara minst lika effektiv som sumatriptan, en medicin som ofta används vid migrän.

Ingefära vid illamående

Ingefära har länge använts för att reducera illamående och motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. Studier (2) visar att ingefära bland annat lindrar illamående vid åksjuka, under graviditet och efter operation.

Att dagligen få i sig ingefära

Man kan få i sig ingefära genom att krydda maten. Men med vår västerländska kost kan det vara svårt att på så sätt få i sig örten dagligen. Man får antagligen inte heller i sig en tillräckliga mängder för att det ska ge önskad hälsoeffekt. Genom att istället inta ingefära genom kapslar, men fortfarande som den rena ört det är, kan vara mycket lättare att få i sig en daglig hälsofrämjande dos. Återförsäljare av ren och bra ingefära i kapslar av märket WellAware hittar du här.

Wellaware Ingefära kapslar

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Ingefära stödjer immunförsvaret: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1

(2) Studien ”Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting.”

Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Laila H februari 11, 2016 kl. 22:35

Ingefära är så gott och bra. Använder det mycket i min matlagning och är även medveten om hur bra det är för hälsan. 🙂

Svara

2 Emma O februari 11, 2016 kl. 22:43

Tycker inte alls smaken av ingefära, men så bra att det finns som kapslar! 🙂

Svara

3 Mia L februari 11, 2016 kl. 23:03

super bra artikel! Den delar jag. 🙂

Svara

4 Anna februari 11, 2016 kl. 23:16

Ingefära är så fantastisk! 🙂

Svara

5 Anne S februari 20, 2016 kl. 11:43

Jag kör med ingefära shoot varje morgon! Så fantastiskt bra! 🙂

Svara

6 Leif Jonson juli 18, 2016 kl. 10:05

Intressant om Ingefära

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: