10 tips för effektiv rengöring med bikarbonat

by Mikaela Bjerring on 17 december, 2014 · 4 comments

in Blogg, Hälsa

Bikarbonat har fyra stora fördelar som talar för sig som ett rengöringsmedel – det är giftfritt, naturligt, effektivt och ekonomiskt. Här följer 10 tips om hur du få ett rent och fräscht hem med hjälp av bikarbonat.

Effektiv städning och rengöring med bikarbonat
Det finns en hel del naturliga produkter som kan användas för effektiv städning. Här är bikarbonat en av de mest användbara och som är helt ofarligt för människor, djur, växter och miljön.

Rengör ytor i kök och badrum med bikarbonat

För att rengöra ytor i kök och badrum, strö bikarbonat på en fuktig trasa och torka. Skölj därefter rent med vatten. För svårare fläckar så kan du blanda bikarbonat med vatten till en pasta (3 delar bikarbonat, en del vatten). Applicera på ytorna och låt verka en stund innan du torkar rent med vatten.

Få bort dålig lukt med bikarbonat

För att få bort dålig lukt i kylskåp, frys och skåp – ställ dit en liten skål med bikarbonat som då kommer att neutralisera lukten. Fungerar även utmärkt att strö i kattlådan för att motverka oönskad lukt.

Gör rent spishällen och ugnen med bikarbonat

För att göra rent spishällen med bikarbonat, blöt först ytan med vatten och strö sedan över bikarbonat. Vänta en stund och torka av med en fuktig tvättsvamp. Upprepa om det behövs. Spishällen blir skinande ren utan risk att du repar den.

Har spishällen blivit fet av stekt mat? Gör en lösning av vit vinäger och bikarbonat. Ta på rikligt av lösningen och låt verka ett par minuter. Torka sedan av med vatten.

Gör rent ugnen med hjälp av en pasta gjord på 1 dl bikarbonat, 1 dl salt och vatten. Bred ut pastan och låt ugnsluckan stå lite på glänt, värm ugnen till 200° och stäng sedan av värmen. Torka av med vatten när ugnen har svalnat något.

Gör rent brända kastruller med bikarbonat

För att ta bort bränd mat i botten av grytor och kastruller, strö bikarbonat, tillsätt varmt vatten och låt ligga i blöt under natten. Den inbrända maten kommer att lossna mycket lättare.

Få bukt med stopp i avloppet med bikarbonat

Vid tilltäppta avlopp, häll i ½ dl bikarbonat i vasken och slå sedan på rikligt med kokande vatten, upprepa vid behov.

Få bort fettfläckar med bikarbonat

För att ta få bort fettfläckar på kläder så kan du gnugga in pasta gjort på bikarbonat och vatten på det utsatta området och låt verka en stund. Tvätta sedan kläderna som vanligt.

Få bort missfärgningar av te och kaffe på porslin

För att få bort fläckar och missfärgningar av kaffe och te på porslin, fyll diskhon med hett vatten, häll i 1 dl bikarbonat och låta porslinet ligga i en halvtimme. Diska sedan kopparna som vanligt.

Bli av med lukt och missfärgningar av plastbehållare

Plastbehållare som man bevarar maten i kan ofta bli missfärgade och det kan ibland vara svårt att få bort lukten av det som funnits i. Genom att först diska behållarna med bikarbonat och vatten och sedan med vanligt diskmedel så blir de som nya igen.

Gör rent ditt duschdraperi med bikarbonat

Lägg ditt duschdraperi i en lösning av bikarbonat och vatten och låt verka en stund. Skölj sedan av med vatten och ditt duschdraperi är som nytt.

Ta bort fläckar på mattor med bikarbonat

Pudra bikarbonat på fettfläckar och låt det sitta i ungefär en timme. Skrubba sedan försiktigt bort fläcken med en fuktig trasa. Dammsug upp resterna av bikarbonaten.

Bikarbonat för miljövänlig städning

Att köpa Bikarbonat i småförpackningar från mataffären kan bli onödigt dyrt då det går åt en hel del. Så mitt tips är att köpa ren bikarbonat i större förpackning. Återförsäljare hittar du här här

Andra naturliga och ekologiska städprodukter som jag brukar kombinera bikarbonat med är produkter från Lilly's Eco Clean och Attitude. Dessa är både effektiva och doftar ljuvligt! Jag kan även starkt rekommendera receptboken för kemikaliefri städning ”Hushållens receptbok” som ger dig många jättebra tips. Boken kostar bara 20 kr och finns att köpa här

Här kan du läsa mer om Attitude och Lillys Eco Clean

Relaterade inlägg:

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Tina Åberg december 18, 2014 kl. 10:08

Jättebra tips! Ett tips från mig är att putsa silver med bikarbonat. Lägg folie i vasken och lägg på silvret som du vill få rent. Strö sedan över bikarbonat och häll på hett vatten. Silvret blir rent på bara ett par minuter.

Svara

2 Ulrika december 18, 2014 kl. 10:13

Underbart! Dessa tipsen ska jag prova 🙂

Svara

3 Anna Jansson december 19, 2014 kl. 21:39

Tusen tack! Alltid bra tips här 🙂

Svara

4 Maja december 20, 2014 kl. 16:34

Jag använder milda städprodukter, men jag tror tyvärr inte att de är helt naturliga. Jag funderar på att prova lillys eco produkter som du nämnde, de var ju inte alls så dyra.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: