12 fördelar av kokosolja i kroppsvård

by Mikaela Bjerring on 23 februari, 2016 · 3 comments

in Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hårvård, Hudoljor, Hudproblem, Hudvård, Kropp - Hälsa, Kroppsvård - Hygien, Munvård - Tandvård, Skönhet

Den underbara kokosoljan har många användningsområden och inte minst för kroppsvård. Här följer några tips hur du kan använda oljan för hud, hår och munhygien.

Kokosolja

Den underbar kokosoljan

Kokos i alla dess former är i ropet, men jag skulle inte kalla det för en trend. Snarare att frukten börjar få den uppmärksamhet den så väl förtjänar. Kokosvattnet har fått smeknamnet ”Livets dryck”. Skalet kan användas för att hålla frukt och grönt fräscha upp till tre gånger längre. Av fruktköttet görs kokosmjöl, kokosflingor eller pressas till kokosolja. Kokosolja är fantastisk fettkälla och det optimala fettet att använda vid matlagning. Det är ett bra energikälla och dess innehåll av laurinsyra har många underbara egenskaper som tex. att skydda mot virus och bakterieangrepp. Förutom att använda kokosolja i kosten så har den även underbara egenskaper för huden. Här följer 12 tips för hur du kan använda kokosolja i kroppsvård och hur den kan ersätta en mängd produkter i ditt badrumsskåp.

Vid rakning

Kokosolja är helt suveränt att använda som rakolja. Duscha först i varmt vatten för att mjuka upp huden och för att öppna porerna. Applicera sen kokosolja på kroppen istället för rakkräm/rakolja. Du får en smidigare rakning och mindre risk för att huden blir irriterad.

För vitare tänder

Kokosolja kan bidra till att effektivt ta bort missfärgningar på tänderna. Innan du provat kanske du tror att det är ren rappakalja, men när du väl testat så kommer du att bli förvånad om hur bra det fungerar. Ännu effektivare blir det om du blandar gurkmeja med kokosolja. Ta 1 msk kallpressad ekologisk kokosolja och 1 tsk ekologisk gurkmeja och blanda ihop till en pasta. Borsta tänderna med blandningen varje dag tills missfärgningarna försvunnit och tänderna är vita. Fortsätt därefter att då och då använda kokos/gurkmeja-pastan för att underhålla din munhälsa och ditt vita leende.

Bättre munhygien med kokosolja

Oil Pulling är en ayurvedisk metod som används i över tusen år. Oil pulling innebär att man genom olja renar munnen från skadliga mikroorganismer och dåliga bakterier för få bättre munhälsa och bättre allmänhälsa. Man kör runt oljan i munnen i ca 20 minuter för att sedan spotta ut den. Mer ingående om Oil Pulling kan du läsa om här.

Kokosolja som sminkborttagning

Att använd kokosolja som sminkborttagning är riktigt effektivt. Applicera kokosolja på ansiktet och massera in oljan i cirkelrörelser så att du löser upp smink och orenheter. Torka av oljan och tvätta därefter ansiktet som vanligt.

Kroppspeeling med kokosolja

Blanda ihop kokosolja, och grovmalet havssalt till en smet och du har en fantastisk kroppspeeling helt fri från tillsatser. Enkelt, billigt, vårdande och effektivt.

Kokosolja som kroppsolja

Kallpressad kokosolja ger inte bara fett och fukt till huden utan bidrar även med näring. Kokosolja gör huden mjuk och smidig och ger ett naturligt solskydd mellan 4-15 SPF. En härlig kroppsolja med andra ord.

Vid vård för bröstvårtor vid amning

Kokosoljan kan effektivt lindra ömma och såriga bröstvårtor vid amning och kan därför vara en räddning för nyblivna mammor.

För bebisvård

Kokosolja kan användas till barnets stjärt för att motverka blöjeksem. Du kan även göra dina egna våtservetter med kokosolja då den har antibakteriella och vårdande egenskaper. Använd torra ekologiska pappersservetter. Blanda kokosolja tillsammans med vatten i en sprejflaska och spreja på en torr tvättlapp vid användning. Kemikaliefritt och effektivt.

Kokosolja som After Sun

Efter en dag i solen kan kokosolja vara din bästa vän. Vid solexponering behöver huden vårdas med massor av fukt, näring och bra fettsyror för att må bra. Kokosoljan lindrar och vårdar huden efter solning och gör den mjuk och smidig. Glöm dock inte att alltid använda en bra och ekologisk solskydd när du solar för att skydda huden mot de starkaste och farligaste strålarna.

Kokosolja vid fotvård

Några matskedar kokosolja i fotbadet tillsammans med epsomsalt och några droppar tea tree olja blir ett fantastiskt fotbad. Denna kombinationen kör jag själv ofta med. Smörj även in fötterna med kokosolja efteråt så får du riktigt mjuka fötter.

Vårda håret med kokosolja

Kokosolja är helt suveränt för håret och hårbotten. För att göra en hårinpackning arbetar du in kokosoljan i torrt hår och hårbotten. Täck sedan med en plastpåse eller badmössa och låt sitta en timme eller mer. Skölj därefter först av håret med kallt vatten för att få bort överskottet av oljan. Schamponera sedan som vanligt. Balsam kommer du inte att behöva. För att göra en behandling för torra hårtoppar så borstar du in kokosoljan i topparna och låter verka över natten. Om du har riktigt torrt hår så kan du behöva upprepa behandlingen ett par gånger.

Kokosolja för att läka huden

Kokosolja kan vara värt att prova för att lindra mindre skärsår, insektsbett och sägs till och med kunna minska hudproblem på grund av dess antibakteriella egenskaper och balanserade effekt på talgproduktionen.

 

Återförsäljare av bra kokosolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Lollo februari 26, 2016 kl. 07:47

Jag använder kokosolja både i matlagning och på huden! Helt underbar! 😀

Svara

2 Margareta februari 26, 2016 kl. 09:48

Älskar kokosolja! 🙂

Svara

3 Kristina mars 4, 2016 kl. 20:10

Super bra tips! Kokosolja är fantastiskt använder det till mycket.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: