3 dofter som höjer välbefinnandet

by Mikaela Bjerring on 3 oktober, 2015 · 2 comments

in Aromaterapi, Blogg, Hälsa, Psykisk hälsa

Luktsinnet är det enda av våra sinnen som är direkt kopplat till det limbiska systemet – hjärnans känslomässiga kontrollcentrum. Det är också anledningen varför dofter kan påverka vårt välbefinnande i så stor utsträckning som dom gör.

Eteriska oljor med dofter som höjer välbefinnandet
Eteriska oljor med sina dofter har under 1000-tals år uppskattats för sina lugnande, upplyftande eller energigivande egenskaper för vårt välbefinnande. Inom aromaterapi används eteriska oljor för att lindra allt från koncentrationssvårigheter, negativa tankar, spänningar, ångest och oro till trötthet och stress.

Genom att andas in den eteriska oljan eller massera in den på huden så kommer oljans terapeutiska egenskaper i bruk. På så sätt kan oljan bidra till att återskapa en balans där stress eller mentalt obehag har stört den känslomässiga eller mentala funktionen.

3 dofter som höjer välbefinnandet

Bergamott – har en fruktig citrusdoft, men är varmare, sötare och fylligare än andra citrusdofter. Det är en olja som har uppfriskande och renande egenskaper som används inom aromaterapi vid bland annat stress, depression, nedstämdhet och ångest. Doften av bergamott är lugnande samtidigt som den är stämningshöjande.

Ylang Ylang –  verkar avslappnande, lugnande och fungerar som en afrodisiaka. Oljan används flitigt inom aromaterapi vid hypertoni och sömnsvårigheter. Den har en söt, tropiskt blommig doft som påminner om en blandning av jasmin och bittermandel med pepparmynta i toppnoten och trä i botten.

Eukalyptus – är inom aromaterapi känd för att främja mental klarhet och koncentration. Doften är även lugnande och upplyftande.

Att använda eteriska oljor

Det finns många olika sätt att dra nytta av aromaterapi, liksom många metoder att använda eteriska oljor. Här följer några exempel:

  • Använd en aromalampa för att sprida doften av eteriska oljor i luften.
  • Häll 2-3 droppar lugnande olja på kudden innan du ska sova.
  • Droppa i några droppar olja i ditt badvatten.
  • Tillsätt några droppar eterisk olja till din potpurri.
  • Blanda den eteriska oljan med en bärarolja, t.ex mandelolja eller någon annan vegetabilisk olja. Massera sedan in oljan på huden.
  • Applicera ett par droppar olja på en näsduk och andas in.

Här hittar du återförsäljare av Eteriska oljor

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Fia oktober 9, 2015 kl. 13:15

Eteriska oljor är underbara och bra för så mycket!

Svara

2 Anja oktober 9, 2015 kl. 13:20

Tack för ännu ett bra tips! Jag har även provat ditt tips om hur man blir av med mal och pälsäng, och det var toppen! 🙂 Fungerar riktigt bra och gott luktar det med i klädkammaren 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: