3 olika användningsområden av kamomill

by Mikaela Bjerring on 11 maj, 2014 · 4 comments

in Aromaterapi, Blogg, Hälsa, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm, Psykisk hälsa, Stress

Blommor från kamomill har en renande och lugnande verkan och kan med fördel användas i bad, som ansiktsvatten och drickas som te. Kamomillblom innehåller eterisk olja som har en lugnande och renande verkan.

Kamomill växer vilt i största delen av Sverige, ofta vid kanten av fält eller på åkrar, men den går också bra att odla. Kamomill (Chamomilla recutita) är en av våra äldsta och mest kända läkeörter. Den har varit i medicinskt bruk sen antiken.

Kamomill blomma

Te på kamomill

Blommorna kan användas i teer för att verka avslappnande och sömnstimulerande. Ett te på kamomill är väldigt användbart och hälsosamt. Det lindrar bland annat mag- och tarmproblem och är bra vid förstoppning eller diarré. Te på kamomill motverkar och lindrar även vid förkylning. Kamomill te är lätt att göra. Till en stor kopp te behövs 1 tsk torkade kamomill blommor. Häll kokande vattnet över blommorna och låt dra i några minuter. Sila bort blommorna och sedan är det klart att dricka.

Bad och fotbad

Ett bad med kamomill är känt för att vara lugnande och kan hjälpa vid oro, stress och mardrömmar. Kamomill verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt och kan därmed hjälpa vid infektioner och inflammationer samt vid förkylning. Det kan även lindra vid eksem.
Torkad kamomill

Ansiktsvatten

Kamomill blomvatten passar utmärkt som ansiktsvatten för att lugna och mjuka upp normal hy, torr hy och oren hy. Det har en lindrande och lugnande inverkan på kliande och känslig hy samt balanserar hudens pH-balans. Ansiktsvatten är ett bra komplement i din dagliga rengöring, det tvättar bort rester av rengöringsprodukter och ansiktsmasker, det återställer hudens pH-värde efter att du har sköljt ansiktet med vatten. Vatten har pH-värde 7 och huden vill gärna ligga på 4-5 för att må bra. Ansiktsvattnet tar även bort kalkavlagringar som kan fastna på huden efter rengöringen.

Så här gör du väldigt enkelt ditt egna ansiktsvatten:
Häll kokande vatten i en kopp med en påse kamomillte eller en msk kamomillblommor och en påse grönt te, låt det stå och dra tills det har svalnat. Häll sedan teet i en ren sprayflaska och ställ in den i kylen. Kamomill är lugnande för huden och grönt te är fullt med antioxidanter, använd sprayen efter rengöring eller när som helst under dagen när du känner för att fräscha upp huden lite! Man kan även badda irriterade och inflammerade ögon med kamomillte.

För bad, te och för att göra ditt eget ansiktsvatten kan jag rekommendera Kamomillblom från Crearome eller Pukka Kamomillte

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Pia Holmberg maj 13, 2014 kl. 13:08

Jag ska prova att göra ansiktsvatten av kamomill och grönt te! Billigt och bra och sedan verkar det som ett bra alternativ!

Svara

2 Sussi maj 13, 2014 kl. 13:10

Ibland dricker jag kamomill te på kvällen när jag har svårt att varva ner. Ett bad borde förstärka effekten så det ska jag prova nästa gång 🙂

Svara

3 Laila H maj 13, 2014 kl. 13:11

Bra tips som alltid, tack 🙂

Svara

4 Kalle maj 13, 2014 kl. 13:14

Ibland tar jag mildare sömntabletter när jag har svårt att sova. Tycker dock inte om att ta dem, dels för att jag inte vill ta mediciner i onödan och dels för att jag blir så trött nästa dag. Nästa gång jag känner behov så ska jag ta om prova kamomill te och bad istället! Tack för tipset

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: