5 hälsofördelar med att äta spenat

by Mikaela Bjerring on 6 augusti, 2016 · 2 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel, Recept, Vegansk kost

Spenat är en bladgrönsak som är uppskattad för mycket mer än enbart för sin goda smak. För att nämna några hälsofördelar är det en riktig näringsbomb som kan bidra till bättre muskeltillväxt, ökad mättnadskänsla och normala kolesterolnivåer.

Spenat nyttigt och spenatpulver kommer med många hälsofordelar

Spenat är en riktig näringsbomb

Spenat är riktigt fantastiskt om du vill få i dig massor av näring. Det är en bladgrönsak, en ettårig ört som bland annat är rik på näringsämnen så som betakaroten, lutein, K-vitamin, C-vitamin, B-vitaminer, E-vitamin, järn, zink, magnesium, kalium och kalcium. Precis som andra mörka bladgrönsaker är spenat även rikt på klorofyll ”växternas blod” (1).

Klorofyll i spenat har många fördelar för blodet

Klorofyll är det växtämne som när solstrålarna träffar ger växter och grönsaker dess gröna färg. Klorofyll ansvarar även för syreupptaget och näringsomsättningen hos växten. Den kemiska strukturen hos klorofyll liknar hemoglobin, som bildar människans blod. Hemoglobin och klorofyll är nästan identiska till strukturen. Den enda som skiljer dom åt är att hemoglobinmolekylen är byggd runt en järnatom och klorofyll är byggd runt en magnesiumatom. Klorofyll har därför visat sig vara användbart för att bygga upp antalet blodceller hos människan och förbättra cellernas syreupptag och näringsomsättning (2).

Thylakoider i spenat kan bidra till ökad mättnadskänsla

I spenat finns även ämnen som kallas thylakoider. Forskning (3) har visat att dessa ämnen bidrar till ökad mättnadskänsla, vilket gör att man inte överäter och att man håller sig mättare längre. Detta beror på att att thylakoider i kosten stärker det kroppsegna systemet av aptitreglerande hormoner mellan måltiderna, däribland mättnadshormonet GLP-1. Det gör att hungerkänslor och mättnadskänslorna blir starkare. Man har också sett att thylakoider påverkar belöningssystemet i hjärnan, vilket minskar sockersuget och begäret att småäta.

Fibrer i spenat kan bidra till normala kolesterolnivåer

Spenat är rikt på fiber och en portion spenat ger dig ca 2,2 gram fiber. Att få i sig tillräckligt med fibrer bidrar bland annat till normala kolesterolnivåer, välfungerande matsmältning och en bra tarmfunktion (4)

Nitrat i spenat bidrar till muskeltillväxt

Att seriefiguren Karl Alfreds muskler växte när han åt spenat, var ingen tillfällighet. För sanningen är den att spenat verkligen är en supergrönsak för musklerna. Spenat innehåller liksom rödbeta rikligt med nitrat som gör musklerna mycket mer effektiva. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid som fungerar kärlvidgande vilket gör att syre lättare kan transporteras till cellerna. När syreupptaget förbättras blir muskelcellernas energianvändning mer effektiv vilket ökar uthålligheten och prestationen. (5)

Spenat smoothie

Om man alltid vill ha tillgång till en härlig spenat-smoothie så är ekologiskt torkat spenatpulver riktigt smidigt att ha hemma. WellAware har spenatpulver som inte innehåller något annat än 100 % ekologisk spenat. Riktigt god och fräsch att blanda i smoothies.

Spenatsmoothie med spenatpulver
Recept spenat-smoothie

  • 3 dl vegetabilisk mjölk
  • 1/2 avokado
  • 1/2 banan
  • 2 skopor ärtprotein
  • 1 msk spenatpulver
  • 1 msk citronsaft
  • en näve is

Blanda alla ingredienser i en mixer och avnjut iskall.

Återförsäljare av spenatpulver hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARNäringsinnehåll av spenat: Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

(2) Klorofyll: Klorofyll: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 115 ,ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Thylakoider i spenat kan leda till ökad mättnadskänsla, vilket i sin tur kan leda till viktminskning: http://www.lu.se/article/spenatextrakt-ger-viktminskning

(4)Kostfibrer bidrar till tarm- och maghälsan och normala kolesterolnivåer http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer/

(5)Nitrat i spenat: http://jn.nutrition.org/content/early/2016/04/13/jn.116.229807.abstract

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Tina augusti 7, 2016 kl. 17:51

Spenat äter jag flera gånger i veckan. Så himla bra och så väldigt gott.

Svara

2 Kerstin augusti 8, 2016 kl. 06:47

Underbart att spenat är bra för så mycket. Det är ju dessutom fantastiskt gott.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: