Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper

av | jan 8, 2018 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Många av våra vanligaste kryddor innehåller mängder med antioxidanter och bara genom att krydda maten kan vi öka näringsvärdet av en måltid markant. Här följer exempel på 5 vanliga kryddor som är starkt antiinflammatoriska och som man med fördel kan äta lite mer av.

5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper

Ingefära

Ingefärans hälsosamma fördelar har varit kända och högt värderade i årtusenden, inte minst inom ayurveda och traditionell kinesisk medicin. Det är en gammal medicinalväxt som använts för en lång rad åkommor genom tiderna. Inte minst har örtens förmåga att minska inflammation blivit hyllade (1). Det bekräftar även ett gammalt kinesiskt talesätt som lyder: ”Äter man ingefära varje dag får apotekaren dö av hunger”. På 1970-talet visade modern forskning intresse för örten och man fick det första vetenskapliga beviset på att ingefära kan vara fördelaktigt för att dämpa inflammation i kroppen. Därefter har en mängd vidare studier utförts (2). Det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som är intressanta ur hälsoperspektiv. Det är även dessa ämnen som gör att ingefäran har sin starka och säregna smak.

Chili

Chili tillhör släktet Capsicum. Det finns mer än 200 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamma att de innehåller capsaicin i mindre eller större mängd. Ju mer capsaicin, ju starkare är chilifrukten. Detta ämnet har i flera studier (3) (4) visat sig ha antiinflammatoriska effekter samt vara gynnsamt för bakteriefloran och läkande för mag- och tarmslemhinnan. Capsaicinet höjer även kroppstemperaturen något, vilket gör det svårare för mikrober så som virus, bakterier och parasiter att fästa. En annan egenskap av capsaicin är att det har en smärtlindrande effekt i kroppen, speciellt mot nervsmärta. Capsaicinet stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens egna morfin, vilket kan ge en känsla av ökat välbefinnande. Förutom capsaicin innehåller chili rikligt med antioxidanter. Det finns dock de som inte tål chili eller andra medlemmar av solaninfamiljen även kallat nattskatteväxter. Då ska man självklart undvika den livsmedelsgruppen och hålla sig till andra antiinflammatoriska kryddor istället.

Vitlök

Att vitlök har starkt antiinflammatoriska egenskaper beror till största del på dess innehåll av svavelföreningen allicin. Svavlet har nämligen förmågan att förhindra aktivering av inflammatoriska enzymer i kroppen (5). Vitlök innehåller även rikligt med antioxidanter och är känd för sina antibakteriella och antivirala egenskaper.

I en studie (6) undersökte man huruvida uppvärmning påverkade de antiinflammatoriska egenskaperna hos vitlök. Man jämförde vitlöksextrakt som hölls på en värme av 25 grader respektive 95 grader under 2 timmar. Resultatet visade att den antiinflammatoriska effekten var större och allicin koncentrationen var högre hos vitlöken som inte kommit upp i mer än 25 grader (dvs. rå). Dessutom indikerar resultatet att allicin är ansvarigt för den antiinflammatoriska effekten. Man har dock sett att de ämnen i vitlök som bidrar till att motverka proppbildning lättare utvecklas vid upphettning. Att inkludera både rå och upphettad vitlök i kosten kan därför vara en bra idé.

Gurkmeja

Den fantastiska örten gurkmeja benämns ofta som ”livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses läkande och stärkande för hela kroppen. Inom ayurveda så rekommenderas ett dagligt intag av gurkmeja för att främja hälsan. Gurkmeja har även blivit noga studerat i modern medicin och idag finns det 1000-tals vetenskapliga studier som utförts på örten.

Gurkmeja tillhör växtsläktet ingefärsväxter och det är främst polyfenolen curcumin i gurkmeja som står för de starkt antiinflammatoriska egenskaperna. Genom studier (7) har man sett att curcumin i gurkmeja har förmågan att motverka inflammation i kroppen genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Curcumin verkar förhindra att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen. Gurkmeja ska helst intas tillsammans med svart peppar eftersom man har sett att det ökar upptaget av curcumin med över 2000 procent (8). Studier har även visat att upptaget förbättras när örten intas tillsammans med lite fett (9).

Rosmarin

Namnet rosmarin kommer från latin och betyder ”havets dagg”. Rosmarin är inte bara en uppskattad krydda utan även en av de örter som har oändligt med användningsområden som medicinalväxt. Genom studier (10) har man sett att rosmarin ligger i topplistan för de kryddor som ökar antioxidantnivån i blodet mest. Förutom en hög nivå av antioxidanter innehåller rosmarin andra aktiva ämnen som rosmarinsyra, diterpener, triterpener, monterpener, flavonoider och eterisk olja.

Mest känd är nog rosmarin för sin positiva effekt på blodcirkulationen, då den stärker kapillärerna (11). Upplever du trög mage så kan det vara en bra ide att dricka en kopp rosmarin te. Moderna studier (12) har även visat att örten innehåller ämnen som förhindrar nedbrytningen av acetylkolin, en substans i hjärnan som är viktig för minnet. Brist på acetylkolin är också kopplad till Alzheimers sjukdom. En brittisk studie visade att genom att dofta på eterisk rosmarinolja förbättras minnet markant, faktiskt med hela 75 procent (13).

 

Källor och Referenser:

(1) Ingefära minska inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1 

(2) Studier visar antiinflammatoriska egenskaper av ingefära: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16117603

(3) Capsaicinets antiinflammatoriska effekt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824481/

(4) Capsaicin as an inhibitor of the growth of the gastric pathogen Helicobacter pylori. – http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1574-6968.1997.tb10197.x/full

(5) Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/

(6) Vitlök har i visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583806

(7) De antiinflammatoriska egenskaperna av curcumin i gurkmeja:  J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u 

(8) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

(9) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits – http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/

(10) Rosmarin i topplistan för kryddor som ökar antioxidantnivån i blodet mest: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/02/anti-inflammatory-foods-herbs-spices.aspx

(11) University of Maryland research center: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/rosemary

(12) Study: Sniffing rosemary improves memory by 75% – http://www.digitaljournal.com/article/347617

(13) Forskning om hur rosmarin kan påverka hjärnan och minnet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Ann

    Härliga kryddor, dom använder jag mig mycket av. 🙂

    Svara
  2. Sven Olofsson

    Trevligt att din sida finns, mycket användbar information. Jag använder de kryddor du tar upp här, har gjort detta i flertalet år. Jag har kronisk värk som aldrig försvinner, men jag får bra lindring av ingefära och gurkmeja, jag äter/ dricker 1 matsked av dessa kryddor varje morgon.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar min sida. 🙂 Härligt att du får så stor hjälp av ingefära och gurkmeja. De är verkligen fantastiska kryddor.

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close