5 tillfällen du vill gurgla med saltvatten

by Mikaela Bjerring on 15 maj, 2017 · 4 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Förkylning, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet, Inflammation, Munhälsa

Att gurgla med saltvatten för att bli av med besvär i mun och hals är en gammal välbeprövad huskur. Salt är nämligen känt för att kunna minska bakterietillväxt och lindra vid inflammation och infektion. En saltlösning är dessutom rent och naturligt och något som man enkelt kan blanda ihop själv.

Gurgla med saltvatten bra för - skölja munnen med saltlösning

Saltets antiseptiska och antibakteriella egenskaper

Salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper, vilket betyder att bakterier och virus får svårare att föröka sig och spridas. Den vetenskapen går långt tillbaka i tiden, då man upptäckte att man kunde få mat att hålla sig länge genom att salta in den. Det är nämligen väldigt få mikroorganismer som klarar av att överleva i en hög saltkoncentration.

Att gurgla halsen med saltlösning för att minska infektion och inflammatoriska tillstånd kan därför vara väldigt effektivt. Det är en enkelt kur som man kan ha stor användning av vid t.ex förkylning, halsfluss, hosta, halsont, tandköttsinflammation, dålig andedräkt, karies och för att minska svullnad och slembildning.

Koksaltlösning mot halsont

Att gurgla saltlösning vid halsont, halsfluss och streptokocker hjälper till att reducera och minska tillväxten av bakterier och virus som spridit sig i halsen. På så sätt kan man snabbare bli av med infektionen. Upprepa fler gånger per dag tills du är frisk.

Koksaltlösning för att minska risken för karies och tandköttsinflammation

Saltvatten kan man använda som en munskölj för att förebygga och hjälpa vid tandköttsinflammationer och karies. Skölj munnen noga under ett par minuter och få saltvattnet att sippra mellan tänderna. Spotta ut vattnet när du är klar. Många finner det även mycket effektivt att använda salttandkräm i kombination med munsköljning.

Saltlösning vid afte

Att skölja munnen med saltvatten är det många som tar till när de plågas av afte. Skölj med samma jonkoncentration som kroppen för att lindra problemet och smärtan. För att få till rätt saltkoncentration (0,9 %) så blandar du 1 krm salt med 1 dl vatten. Upprepa sköljningen flera gånger per dag.

Saltlösning mot hosta

Att gurgla saltvatten kan hjälpa mot alla typer av hosta. Saltlösningen löser upp slemmet i halsen, så det lättare kan hostas upp. Det lindrar även vid rethosta och torrhosta och minskar irritation och svullnad i halsen som påverkar vår hostreflex.

Saltvatten mot dålig andedräkt

Det finns flera orsaker till dålig andedräkt. Dels kan det orsakas av en infektion i tonsillerna och bihålorna, men även av bakterietillväxt på tungan. Dålig andedräkt kan också bero på tonsillstenar, faryngit eller b-vitaminbrist. Genom att gurgla med en saltlösning kan man minska bakterierna som ger den dåliga andedräkten.

Att skölja näsan med koksaltlösning

Förutom att gurgla munnen och svalget med saltlösning så kan man skölja näsan och bihålorna. Här är det extra viktigt att koksaltlösningen är av samma koncentration som blodet dvs. 0.9 %. Detta kan du som nämnt ovan blanda genom att tillsätta 1 krm salt med 1 dl ljummet vatten. Med hjälp av en nässköljningskanna sköljer du sedan näsan.

Att skölja näsan kan vara ett suveränt sätt att avhjälpa problem relaterat till näsgångarna. Vid förkylning, bihåleinflammation, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden sköljning vara riktigt effektivt. Mer om nässköljning kan du läsa om här.

Relaterade inlägg:

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Eva-Lena maj 22, 2017 kl. 21:04

Det smakar inte gott, men fungerar gör det så det är värt den salta smaken.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 24, 2017 kl. 09:04

Ja, det smakar ju väldigt salt, så gott är det inte, men det fungerar bra tycker jag.

Svara

3 Maria A. maj 23, 2017 kl. 14:40

Superbra tips! Tack 🙂 Ska prova nästa gång jag börjar bli förkyld.

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 24, 2017 kl. 09:02

Ja, det tycker jag att du ska göra 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: