6 anledningar att äta granatäpple varje dag

by Mikaela Bjerring on 12 mars, 2016 · 4 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel, Superfoods

Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Granatäpple är en väldigt näringsrik frukt med ett generöst innehåll av antioxidanter av sorterna polyfenoler och flavonoider. På senare år har granatäpple uppmärksammats genom forskning då man sett att frukten har en hälsofrämjande effekt vid olika sjukdomstillstånd. Granatäpple har även andra härliga fördelar för hälsan och välbefinnandet. Här följer några exempel.

Granatäpple

Näringsboost

Granatäpple är rikt på antioxidanter som skyddar kroppen från oxidativ stress som orsakats av fria radikaler. Överskott av fria radikaler bryter ner kroppens celler som då kan ge upphov till olika sjukdomar och förtidigt åldrande. Förutom att granatäpple är rikt på antioxidanterna polyfenoler och flavonoider så innehåller frukten även betydande mängder magnesium, koppar, fosfor, kalium, C-vitamin, K-vitamin, och en hel rad B-vitaminer: pantotensyra, pyridoxin, folsyra och kobalamin.

Vid stress

Enligt forskning kan granatäpple bidra till att minska psykisk stress som man ofta utsätts för i vardagen. En studie som utfördes på Queen Margaret University i Edinburgh, och leddes av Dr Emad Al-Dujaili visade att människor som drack granatäpplejuice hade lägre nivåer av stresshormonet kortisol som ökar under stressiga situationer.

Humörhöjare

Granatäpple innehåller fytokemikalier som stimulerar östrogen och serotoninreceptorer i kroppen. Ökade nivåer av serotonin höjer humöret och minska känslor av sorg och depression. Forskning indikerar att en långvarig konsumtion av granatäpple kan reglera serotoninnivåerna i hjärnan, vilket orsakats av kemisk obalans (1).

Boostar hjärnan

Granatäpple är ett av de livsmedel som är rikast på flavonoider. Flavonoider har en skyddande effekt på hjärnan och är speciellt bra för minnet. Neurologer vid University of California i Los Angeles kunde se på MRT att granatäpplejuice förbättrar samarbetet mellan delar av hjärnan som inblandade i hjärnans minnesfunktion.

Minskar det dåliga kolesterolet

Studier har visat att regelbunden konsumtion av granatäpple kan minska LDL-kolesterolet. En studie som presenteras i The American Journal of Clinical Nutrition i 2000, visade att granatäpplejuice hjälpte hämma oxidation av LDL-kolesterol hos människor (2).

Forskning indikerar att granatäpple kan vara effektivt vid cancer

Prostatacancer är den vanligaste typen av cancer hos män. Studier har visat att granatäpple-extrakt kan bromsa reproduktionen av cancerceller vid prostatacancer och till och med framkalla apoptos (celldöd) i cancercellerna (3). Ett flertal studier har även visat att extrakt av granatäpple kan vara fördelaktigt vid bröstcancer (4) (5). Mer forskning behövs på detta område.

Granatäpple som livsmedel

Nyttigheterna från granatäpple kan man få i sig genom att äta den färska frukten, dricka granatäpplejuice eller inta som granatäpplepulver. Att få tag i ekologisk granatäpplefrukt kan många gånger vara svårt. Granatäpplejuice pastöriseras ofta för att hållbarheten ska bli längre. Detta innebär att fruktjuicen värms upp till ca 90 grader som då gör att en del av näringen går förlorad. Därför kan granatäpple som torkas och mals till ett pulver vara det bästa och smidigaste sättet att få i sig frukten och all dess näring. granatäpplepulver från WellAware är ett näringspulver som innehåller 100 % ekologiskt granatäpple, så helt fritt från tillsatser. Granatäpplets goda smak gör det till en fröjd att äta. Använd pulvret i t.ex. smoothies, strö över filen eller gröten. Ett gott och naturligt sätt att göra kosten extra näringsrik och för att fylla på kroppen med antioxidanter.

Återförsäljare av Granatäpplepulver hittar du här wellaware-granatäpplepulver

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARHälsosamma fördelar av granatäpple: http://www.naturalnews.com/045802_pomegranates_health_benefits_antioxidants.html

(2) Granatäpple kan minska LDL- kolesterolet: http://science.naturalnews.com/pomegranate.html

(3) Oberoende studie om granatäpple extrakt vid prostatacancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320197

(4) Oberoende studie om granatäpple extrakt vid bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359482

(5) Studie om granatäpple extrakt vid bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359482

(6) Forskning visar fördelar med att äta granatäpple varje dag: http://www.naturalnews.com/045802_pomegranates_health_benefits_antioxidants.html


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Karl mars 16, 2016 kl. 09:03

Intressant fakta om granatäpple.

Svara

2 Anja W mars 17, 2016 kl. 13:02

Granatäpplepulver lät ju väldigt gott! Det skadar inte heller att det har så många fördelar.

Svara

3 Anna J mars 18, 2016 kl. 11:00

Jag har den hemma och använder den i smoothies. Riktigt gott blir det. 🙂

Svara

4 A. Wik mars 23, 2016 kl. 20:49

Älskar granatäpple! Visste inte om att det finns som torkat pulver. Det ska jag absolut prova. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: