6 tips för att undvika farlig plast

by Mikaela Bjerring on 21 februari, 2016 · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter

Överallt man vänder sig kan man se något som är tillverkat utav plast. Men det är en stor skillnad på plast och plast. Plast inkluderar en stor grupp olika material som kan tillverkas av många olika ingredienser. Vissa typer av plast är ofarlig, medan annan plast läcker gifter som definitivt inte är bra för oss. Genom att minska ner giftiga plastkemikalier i hemmet bidrar du både till miljön och till din egen och andras hälsa. Här följer 6 tips på hur du undviker farlig plast.

Farlig plast och ofarlig plast

Lär dig plastmärkningarna

Genom att lära dig vad de olika märkningarna på plast betyder så få du mer kontroll över vad som är ok eller inte ok. Läs mer om plastmärkningar här.

Byt ut plast mot annat material

Eliminera all onödig plast i hemmet och rensa definitivt ut all plast som är giftig eller misstänkt farlig (se plastmärkning). Satsa istället för ofarliga material som te.x. glas eller rostfritt.

Undvik plast tillverkad utanför EU

Inom EU har reglerna för plast skärpts till ordentligt på senare år. Därför är det ett säkrare val än plast tillverkad på andra håll i världen. Plast från Kina (speciellt mjukplast) har i många tester visat sig vara riktigt dåligt.

Välj miljömärkt

Välj miljömärk och bioplast så långt det går. Dessa material har gått igenom hårda kontroller.

Välj bort plast runt mat

Undvik plast runt mat. Värm t.e.x inte upp mat i plastförpackningar, då hamnar lätt plastkemikalier i maten. Att förvara fet mat i plast bör du också vara försiktig med eftersom fett tenderar att lösa upp kemiska ämnen. Det finns plast som är ok, men är man inte säker på vad som är vad så är det bättre att helt och hållet välja andra giftfria material att förvara maten i.

Plastkemikalier samlas i dammet

Dammsug och torka av ofta. Plastkemikalier som utsöndras samlas i dammråttorna vilket gör att man lätt andas in kemikalierna.

Relaterade inlägg:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Mia L februari 26, 2016 kl. 09:49

Bra tips! Tack, det ska jag dela vidare.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: