8 användbara husmorstips med bakpulver!

by Mikaela Bjerring on 30 maj, 2015 · 1 comment

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Bakpulver kan användas till så mycket mer än bara bakning. Det är exempelvis mycket effektivt när det gäller att ta bort dålig lukt, få fräschare andedräkt samt att rengöra och ta bort fläckar med. Här följer 8 användbara husmorstips med bakpulver.

bakpulver bikarbonat mot dålig lukt

Göra rent grillen och ugnen

Att göra rent ett grillgaller med förkolnad mat som fastnat går lättare att ta bort med hjälp av bakpulver. Tack vare dess milt alkaliska egenskaper och något slipande effekt hjälper det till att lösa upp smuts och fett mycket bättre än diskmedel. Ta bort gallret från grillen och använd en borste och en pasta gjord av bakpulver och lite vatten. Avsluta med att skölja av gallret med vatten. Fungerar även bra på spisen och ugnen. En effektiv och giftfri rengöring som inte lämnar någon kemisk lukt.

Bra mot dålig andedräkt

Om du ätit vitlök eller har dålig andedräkt av andra skäl, så kan du ta bakpulver till akut hjälp. Blanda en tesked bakpulver i ett halvt glas vatten och gurgla sedan munnen. Det neutraliserar den dåliga lukten.

Akut hjälp vid brännskador

Har du bränt dig så kan du blanda bakpulver med vatten till en smet som du sedan lägger på den brända huden. Detta är ett gammalt husmorsknep som både kan lindra den brännande känslan och ta bort rodnaden.

Luktfritt kylskåp

Oavsett hur noga du är med att hålla ditt kylskåp rent så kan det ibland vara svårt att bli av med oönskad matlukt. Om du vill fräscha upp ditt kylskåp och bli av med dålig lukt så kan bakpulver göra jobbet. Ställ in en skål med bakpulver i kylskåpet så kommer lukten att neutraliseras.

Bli av med dålig lukt garderoben

Det är inte bara i kylskåpet som bakpulver kan fungera som en luftfräschare. Du kan även ta hjälpa av bakpulver om du har en instängd och otrevlig lukt i garderoben, klädkammaren eller byrålådan. Häll bakpulver i en liten tygpåse eller en ren nylonstrumpa och placera den i ett hörn i garderoben eller lådan. Byt ut den var och varannan månad.

Ta bort te- och kaffefläckar på ditt porslin

Te och kafferänder i kopparna går lätt att ta bort med hjälp av bakpulver. Häll kokhett vatten i koppen och rör ner en sked bakpulver. Använd sedan en diskborste eller disksvamp och borsta bort beläggningarna. Kopparna kommer att se ut som nya!

Illaluktande termos

Luktar din termos illa? Då kommer troligtvis inte enbart diskmedel göra jobbet. Fyll termosen med varmt vatten och några teskedar bakpulver och låt det stå cirka 15 minuter. Diska sedan ur och du har en ren och luktfri termos.

Här kan du läsa om fler huskurer och husmorstips:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Mona D juni 5, 2015 kl. 11:49

Bakpulver är bra till mycket det! Tack för tipsen.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: