9 sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet

by Mikaela Bjerring on 13 februari, 2016 · 1 comment

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Hälsokost, Hushållsprodukter

Det är omöjligt att skydda sig mot alla miljögifter och skadliga kemikalier. Men det går att undvika en stor del av dom. Det är både dumt och onödigt att utsätta sig själv för onödiga gifter, samtidigt som du gör en insats för miljön. Här följer 9 tips hur du enkelt kan minska ner på skadliga kemikalier i hemmet.

Kemikalier i hemmet

Välj ekologisk mat

Välj ekologiskt så långt det går. Då slipper du få i dig bekämpningsmedel och tungmetaller från konstgödning samtidigt gör du en insats för naturen. Även om det kommer mer och mer ekologiska alternativ av livsmedel i butiken så kan det fortfarande vara svårt att köpa allt eko. Några exempel på hårt besprutade råvaror som man alltid bör prioritera ekologiskt är vindruvor, paprika, spenat, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar.

Undvik fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern

Fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan innehålla höga halter av skadliga ämnen så som dioxin, PCB och tungmetaller som inte bryts ner utan stannar kvar i kroppen och naturen. För den som är intresserad att läsa mer om detta så skrev jag en artikel för ett tag sedan som finns att läsa här.

Städa giftfritt

Genom att välja ekologiska och kemikaliefria städartiklar så slipper du redan där en stor mängd skadliga kemikalier. För den som behöver som behöver råd och tips för kemikaliefri städning rekommenderar jag boken ”Hushållens receptbok” som innehåller en mängd tips och recept för hur man städar effektivt, ekonomiskt och giftfritt (kostar bara 20 kr). Tips för ekologiska och kemikaliefria städprodukter hittar du här

Städa ofta

Kemikaliepartiklar och miljögifter trivs bra i dammpartiklar. Genom att hålla hemmet dammfritt så slipper du andas in onödiga gifter.

Tvätta nyköpt textil

Tvätta alltid ny köpta kläder eller annan textil innan du använder det så slipper du få i dig de gifter som använts vid tillverkningen. Satsa även på EKO-märkt när det finns tillfälle.

Plastbanta hemmet

Många sorters plast kan innehålla gifter. De kan läcka ut som sedan tas upp i kroppen. Giftiga plaster är även ett stort problem för miljön. Välj istället miljömärkt plast som genomgått hårda kontroller eller andra giftfria material.

Undvik teflonpannor

Teflon är ett verkligt farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned. Undvik teflonpannor och satsa hellre på rostfritt stål, gjutjärn eller något annat giftfritt material.

Rensa ut ditt badrumsskåp

Konventionella hud- och kroppsvårdsprodukter kan innehålla många kemikalier som du definitivt inte vill att din hud ska absorbera. Många av dessa gifter kan ta sig in i kroppen ända in på cellnivå. Välj istället ekologisk hudvårdsprodukter som innehåller naturliga ingredienser som gör gott för både hud, hälsa och miljö.

Satsa på miljömärkt och ekologiskt

Genom att köpa ekologiskt och miljömärkt så vet du att produkten gått igenom hårda kontroller. Det är en säkerhet för dig och miljön att du gjort ett bättre val.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Anne S februari 20, 2016 kl. 11:42

Bra tips och bra påminnelse! Små förändringar kan göra stor skillnad.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: