9 tips med tea tree du kan ha nytta av

by Mikaela Bjerring on 20 februari, 2016 · 4 comments

in Aromaterapi, Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Eterisk Tea Tree olja är verkligen en produkt som hör hemma i varje hushåll. Den har fantastiska egenskaper och användningsområdet är otroligt brett. Tea tree olja har förmågan att bekämpa bakterier, svamp och virus och kan användas för diverse huskurer och hushållstips. Här följer 9 traditionella tips för användningen av oljan som du kan ha stor nytta av.
Tea tree

Eterisk Tea tree olja utvinns från växten Melaleuca alternifolia som enbart växter vilt Australien. Idag odlas den dock även på andra ställen i världen. Oljan har använts av aborginerna i Australien i århundraden och det var först 1925 i Australien som olja undersöktes vetenskapligt för första gången och man fick bekräftat att den var kraftfullt antiseptisk.

Fotvård

Tea tree oljan används traditionellt vid nagel- och fotsvamp för dess svampdödande effekt. Mjukar upp nagelbanden och tar bort dålig lukt. Några droppar av tea tree i kombination med några matskedar kokosolja och epsomsalt bli ett fantastiskt fotbad. Eftersom tea tree oljan är bakteriedödande och svampdödande så kan den eliminera lukten av fotsvett. Som fotdeodorant kan du blanda 10 droppar tea tree olja med 100 ml vatten och spraya direkt på fötterna eller i skorna.

Munvård

Enligt Joni Keim och Katherine Graf, författarna till ” Terapeutiska Essential Oil Guide” fungerar Tea tree olja riktigt bra som munvatten på grund av dess antibakteriella, antiseptiska, och antivirala egenskaper. Tillsätt några droppar Tea tree olja i en kopp vatten och gurgla för att fräscha upp din mun och andedräkt (Svälj inte utan spotta ut). Även värt att prova vid halsont, munblåsor och tandköttsinfektioner.

Vid olika hudproblem

Enligt Penelope Ody, författare av ” The Complete Medicinal Herbal, är tea tree ett utmärkt antibakteriellt medel vid olika hudproblem. ” Blanda 1 ml Tea tree olja med 10 ml vatten och använd som ansiktsvatten. Samma lösning kan även vara värt att prova för att lindra solbränna, eksem, dermatit och ringorm. Det fungerar även på munsår, skärsår och vårtor genom att badda det drabbade området två gånger per dag med outspädd tea tree olja.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation

Vid förkylning och bihåleinflammation kan tea tree olja vara till stor hjälp. Traditionellt används tea tree för att dämpa slem- och rethosta, för att rensa bihålorna och hjälpa andningen. Oljan kan t. ex. inandas i ett ångbad, eller avdunstas från en aromalampa. Du kan också tillsätt några droppar på en näsduk som sedan hålls mot mun och näsa så du andas in ångorna. För att göra ett ångbad, häll kokande vatten i en bunke och tillsätt ca 10 droppar tea tree olja. Böj huvudet över bunken, täck över huvudet och bunken med en handduk och andas in genom näsa och mun.

För bättre koncentration

Om du har svårt att koncentrera dig så kan du prova att tillsätt några droppar i en aromalampa. Detta fräschar upp både dina tankar och rummet.

Insektsbett och sår

Eftersom oljan har antiseptiska egenskaper så kan du använda oljan på insektsbett och småsår. Tag en droppe tea tree olja direkt på det utsatta området för lindring av klåda, sveda och desinfektion.

Ren och fräsch tvätt

Tea tree oljan är ävven effektiv som fläckborttagare. Droppa direkt på fläcken, låt verka en stund och stoppa sedan plagget i tvättmaskinen. Ett annat tips är att tillsätta några droppar i tvättmaskinen för att få kläderna att dofta fräscht. Speciellt för träningskläderna kan detta göra susen.

Desinficeringsmedel och luftrenare

Blanda 20 droppar eterisk tea tree olja med 2 dl vatten i en sprayflaska. Använd för att göra rent och desinficera ytor i kök och badrum. Fungerar även utmärkt som luftrenare.

Ta bort mögel

Råkar du ut för mögel i duschen, din tvättmaskin, diskmaskin, eller någon annanstans så kan du spraya och göra rent med hjälp av tea tree olja. Använd samma blandning som för desinficeringsmedel.

Återförsäljare av eterisk tea tree olja hittar du här

Eterisk tea tree olja

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARSaller R, Berger T, Harkenthal M. Pharmaceutical and medicinal aspects of australian tea tree oil. Phytomedicine 5(6):489-95; 1998.

Koh KJ, Pearce AL, Marshman G, Finlay-Jones JJ, Hart PH: Tea tre oil reduces histamine-induced skin inflammation. Br J Dermatol 147: 1212-17; 2002.

Mondello F, De Bernardis F, Girolamo A, Salvatore G, Cassone A: In vitro and in vivo activity of tea tree oils against azole-susceptible and -resistant human pathogenic yeasts.

Messager S, Hammer KA, Carson CF, Effectiveness of hand-cleansing formulations containing tea tree oil assessed ex vivo on human skin and in vivo with volunteers using European standard EN 1499. Journal of Hospital Infection XX: 1-9; 2004.

Egenskaper av eterisk tea tree olja: http://www.shenet.se/ravaror/eoteatree.html

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Kerstin februari 20, 2016 kl. 11:30

Tea tree oljan är underbar! Har alltid hemma och den följer alltid med på resor! A most have!

Svara

2 Anja W februari 20, 2016 kl. 11:31

Den är så bra!!!

Svara

3 Annika februari 20, 2016 kl. 11:33

Tack för alla tips! Vissa visste jag om sedan innan, men inte alla. Som desinfektionsmedel, så bra! Det ska jag testa. 🙂

Svara

4 Mia L februari 26, 2016 kl. 09:51

Tea tree är en fantastisk olja! Tack för alla bra tips. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: