Aloe vera

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Aloe Vera och dess egenskaper

Aloe vera växten är historiskt känd sedan flera tusen år tillbaka. Hippokrates, läkekonstens fader ansåg Aloe Vera vara en av de främsta medicinalväxtarena.

Aloe Vera tillhör den kinesiska örtmedicinens mest allmännverkande plantor. Aloe vera finns även i alla andra kulturer där det varit tillräckligt varmt och torrt för att den ska ha  kunnat växa, bl.a inom indisk och indiansk läkekonst. I det gamla Egypten var Aloe Vera högt uppskattad och det sägs att Kleopatra använde den för sin skönhets skull.

Aloe vera

Aloe vera

Vad är aloe vera?
Aloe Vera är en köttig växt som tillhör liljefamiljen. I denna familj ingår blomväxter, men även sparris, lök och vitlök. Aloe är en egen undergrupp som består av flera hundra olika växter. Av dessa är Aloe Barbadensis Miller, eller Aloe Vera, den som är mest kraftfull och som används för medicinalbruk.

Inuti Aloe Verans blad finns den trögflytande gelén. Precis som i andra grönsaker består innehållet till största delen av vatten, men också en rad vitaminer, mineraler och övriga ämnen. I Aloe Vera finns också ett stort antal växtkemikalier. Vid intag av Aloe vera arbetar dessa växtkemikalier  i synergi tillsammans med näringsämnen i  mag- tarmsystemet. Det gör Aloe Vera till en nyttig grönsak för dig som vill hålla din mage i form. Hela 70 % av ditt immunförsvar sitter i magen, så därför är det så viktigt att hålla den i trim. Att Aloe Vera även är bra för huden är något som blivit väl omskrivet.

Aloe Vera innehåller minst 75 olika aktiva ämnen varav de viktigaste är:

Vitaminer

Mineraler

Aminosyror

20 av kroppens 22 aminosyror (varav 7 av 8 essensiella)

Övriga ämnen:

 • Enzymer
 • Sackariner
 • Antrakinoner
 • Salicylsyra
 • Växtsteroler
 • Lignin
 • Saponiner

Egenskaper av Aloe Vera är till exempel:

 • Ger kroppen näring (innehåller viktiga vitaminer, enzymer och essentiella aminosyror).
 • Tillför huden fukt.
 • Har en naturligt renande effekt.
 • Bidrar till nyproduktion av celler och bidrar till påskyndad sårläkning.
 • Antibakteriella egenskaper.
 • Bidrar till att bryta ned död vävnad (innehåller proteolytiska enzymer)
 • Är naturligt antiinflammatorisk (innehåller växtsteroider).
 • Lindrar klåda vid användning på huden.
 • Stödjer immunsystemet, särskilt med hjälp av acemannan och andra polysackarider

Nedan följer några exempel på hur Aloe Vera traditionellt använts under många, många år (1, 2, 3, 4):

Vid Insektsbett, solsveda och lindriga brännskador:
Aloe vera gele har länge använts för att dämpar svullnader och lindrar smärta och irritation. Stryk på rikligt med Aloe Vera gele tills svullnad, smärta och irritation gått ner. Lägg på omslag vid lindrig brännskada.

Ledhälsan:
Aloe Vera juice har traditionellt använts för att lindra smärtorna i lederna tack vare kombinationen av inflammationsdämpande och enzymneutraliserande ämnen. Juicen dricks då morgon och kväll.

Magkatarr, förstoppning och andra magproblem:
Juice med växtsaft har i många kulturer länge använts för att stödja läkningen hos magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor. Juicen dricks då morgon och kväll. Resultatet kan dröja några veckor.

Psoriasis:
Aloe vera lotion gör enligt kliniska studier (2) huden lenare och mjukare hos patienter som lider av psoriasis. En kombination av kräm och juice har då använts – juice dagligen, i förebyggande syfte, och kräm utvärtes vid behov.

Eksem:
Kräm och salva med saft från aloe vera kan bidra till läkning av eksem och göra huden mjuk och smidig. Byt eventuellt ut krämen mot gel om huden är fet.

Träningströtta muskler och leder:
Ett särskilt Aloe vera-liniment kan ge snabb lindring när det smörjs in i huden.

Torrt och skadat hår:
Shampo och balsam med saft från aloe vera sägs reparera hår som är torrt och sprött. Produkterna ska användas dagligen och masseras ner i hårbotten för att ge bästa resultat.

Torra fötter och armbågar:
Några Aloe Vera produkter på marknaden är framställda för trötta och ömma fötter. Används i fotbad eller appliceras direkt. Hjälper även vid torra armbågar, knän och händer.

Torr hy eller akne:
Fuktighetskräm med saft från aloe vera sägs göra huden smidig och mjuk. Appliceras efter sedvanlig rengöring. Andra produkter används specifikt för rengöring av ansiktet. Vid akne rengörs huden morgon och kväll. Badda blemmor med ren aloe vera-saft.

Torra händer och torr kroppshud:
Använd lotion med aloe vera mot grov och torr hud på hela kroppen.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 
 
 
KÄLLOR & REFERENSER(1) The Essential Aloe Vera – the Actions and the Evidence (2:d edition 1997), av dr Peter Atherton

(2) Aloe Vera - Naturens Skattkammare av Audun Myskja, 2001. Audun Myskja är norsk läkare, specialist i allmänmedicin och överläkare i geriatrik.

(3) The Silent Healer – a modern study of Aloe Vera (3d edition 1996), av Bill C. Coats, R.Ph., C.C.N, med Robert Ahola.

(4) The Health and Medical Use of Aloe Vera av Lawrence G Plaskett, Phd, FRSC, 1998.

Bildkälla: Wikimedia commons/ Aloe Vera

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa