Cystein, L-cystein

by Mikaela Bjerring · 0 comments

L-cystein räknas som en icke-essentiell aminosyra och kan tillverkas i levern av aminosyrorna metionin och serin. Cystein kan i sin tur omvandlas till glutation, taurin och sulfater. I kroppen finns cystein rikligt i huden, håret, samt i insulin och hos flera matsmältningsenzymer. Klicka här för att läsa mer om cystein

Solgar L-cystein, 30 kapslar (30 portioner)

Aminosyran l-cysteine L-cystein är en aminosyra som förekommer naturligt i maten och är en beståndsdel i hud och hår. L-cystein medverkar till att bildningen av glutation.

129 kr

Gå till butik
 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran cystein

Funktion av cystein i kroppen

Cystein räknas som en icke essentiell aminosyra, men är en viktig svavelbärande aminosyra tillsammans med metionin och taurin. I kroppen kan cystein tillverkas i levern av aminosyrorna metionin och serin. Vid långvarig kronisk sjukdom hindras dock denna process, vilket gör att det då blir essentiellt att få i sig den via kosten.

I kroppen kan l-cystin omvandlas till l-cystein med hjälp av C-vitamin. Cystien i sin tur transporteras genom blodet till levern där det omvandlas till glutation, taurin och sulfater som distribueras av blodet till diverse vävnad i kroppen. Vid långvarig fysisk stress omvandlas cystein till glukos.

Cystein är en del av tripeptiden glutation som i sin tur är en del av GTF (glukostoleransfaktorn). GTF frigörs samtidigt som insulin och krävs för att cellerna ska kunna ta upp glukos från blodet. Cystein har även en påverkan på andra näringsämnen. T.ex hjälper cystein att ta upp zink från maten och behövs för omsättningen av vitamin B6 i kroppen. Dessutom närvarar aminosyran i flera av våra matsmältningsenzymer som behövs för att vi ska kunna smälta maten och ta upp näringen ordentligt. Cystein är en förelöpare till glutation, en kraftfull intracellulär antioxidant.

Cystein finns rikligt i tex hår och hud och bidrar till att hålla huden slät och smidig. Det är också anledningen varför aminosyran ofta hittas i produkter för att vårda huden och håret inifrån.

Skillnaden mellan aminosyrorna cystan och cystein

Skillnaden mellan cystein och cystin kan vara svår att hålla isär. Cystin är en stabilare form av aminosyran, eftersom cystein har ett högt svavelinnehåll. Däremot är upptaget av cystin inte en lika bra och den har inte den kraftfulla antioxidantiva effekten som cystein. I kroppen kan cystin bilda cystein vid behov, så länge som det finns tillräckligt med C-vitamin närvarande. Om det inte finns tillräckligt med C-vitamin tillgängligt i kroppen kan cystein oxidera och omvandlas till cystin, vilket kan göra att det bildas stenar (t.ex. gallsten). Det är därför viktigt att man får i sig tillräckligt med C-vitamin för att kvarhålla cysteinet i sin ursprungliga form för att minska risken för stenar.

Exempel på livsmedel som innehåller cystein

  • Yoghurt
  • Äggula
  • Paprika
  • Baljväxter
  • Vitlök
  • Lök
  • Sesamfrö
  • Pumpakärnor
  • Broccoli
  • Avokado
  • Brysselkål
  • Havre
  • Vetegroddar

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa