Glycin, Glycine, L-glycin

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Användning och funktion av aminosyran Glycine, L-glycin 

Glycin är en icke essentiell och en enkel aminosyra som förekommer både som en del av proteinstrukturen och som en fri aminosyra som finns i diverse kroppsvätskor.

Glycin är en av de tre aminosyror som ingår i uppbyggandet av glutation, en tripeptid sammansatt av glutaminsyra, cystein och glycin. Tillsammans med glutamin och niacin (vitamin B3) främjar glycin kroppens egen produktion av växthormon. Glycin som lagras i organismen fungerar som reservoar vid bildningen av de icke-essentiella aminosyrorna samt RNA och DNA.

Glycin bidrar till ökad produktion av magsafter. Även om denna aminosyra tillsammans med GABA huvudsakligen är en hämmande neurotransmittorsubstans så kan den också ha en stimmulerande effekt.

Glycin stödjer läkning vid traumatillstånd tillsammans med arginin. Glycin kan även användas som en stärkande aminosyra för personer med kroniska ryggspänningar. Andra egenskaper av glycin är att den kan bidra till normal känslighet för personer som har kroniska överkänslighet till kemikalier och miljögifter. Glycin stödjer antiflammatoriska och antioxidantiva egenskaper i kroppen och kan påskynda sårläkning.

Exempel på vad l-glycin har för funktion i kroppen:

  • Stödjer bildning av nukleinsyror och gallsalter.
  • Glycin ingår i glutation, ATP, keratin, glycogen och ammoniak.
  • Glycin kan omvandlas till aminosyran serin i kroppen vid behov.
  • Stödjer läkning vid traumatillstånd tillsammans med aminosyran arginin.
  • Bidrar till produktion av magsafter.
  • Glycin fungerar som neurotransmittor-substans i det centrala nervsystemet.
Glycin

Glycin

I kosten finns L-glycin exempelvis i:

  • Kött
  • Fisk
  • Mjölkprodukter
  • BaljväxterSe hela gymgrossistens utbud av Aminosyror - protein och andra kosttillskott

Produkter

KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 462, ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons/ Glycin

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa