Kreatin

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Egenskaper och funktion av aminosyran kreatin 

Det riktiga namnet för kreatin är N-methyl- guanoaktinsyra. Kreatin skapas främst i lever, njurar och pancreas av dom tre aminosyrorna: arginin, glycin och metionin. Kroppen bildar ca 1-2 gram kreatin om dagen genom matsmältning och ämnesomsättning. 95 % av kroppens keratin finns i musklerna och mindre mängder av keratin finns även i lever, njurar, hjärna, makrofager och testiklar. En människa som väger 70 Kg har i genomsnitt alltid 120 mg kreatin i kroppen. Överskott av kreatin omvandlas till kreatinin som utsöndras via njurarna. Kreatin finns i livsmedel från djurriket som kött och fisk och säljs även som kosttillskott. (1) (2)

Kreatin bidrar till energiproduktion för muskelkontraktion, vilket ökar styrkan i musklerna. Detta innebär mer styrka för de som vikttränar, förbättrad snabbhet för löpare och påskyndad återhämtning. (2)

Exempel på egenskaper, Användning  och funktion av kreatin (2):

  • Stödjer muskeluppbyggnad och styrka.
  • Bidrar till snabbare återhämtning efter träning.
  • Omvandlar lagrad energi till rörelseenergi.
Kreatin

Kreatin

Intag av kreatin vid träning (2):
12-20 g per dag, beroende på vikt och hur hårt man tränar.
En dos bör inte överstiga 5 gram eftersom högre doser har visat sig bidra till diarre och kramper .
För varje dos bör man även dricka minst 4 glas vatten. Kreatin anses ofarligt i form av kosttillskott. Personer med nedsatt njurfunktion bör dock vara försiktiga, då överskottet av kreatin bryts ner och utsöndras via njurana. Rådgör alltid med läkare vid hälsoproblem.

I kosten finns kreatin exempelvis i (2):

  • Biff – 4,5 g/kg
  • Torsk – 3 g/kg
  • Sill – 6,5 g/kg
  • Fläsk – 5 g/kg
  • Lax – 4,5 g/kg
  • Tonfisk – 4 g/kg
Se hela gymgrossistens utbud av Aminosyror - protein och andra kosttillskott

Produkter

KÄLLOR & REFERENSER



(1) Livsmedelsverket- Kreatin: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kosttillskott/Kreatin/

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 474-475, ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons/ Cystein

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa