L-glutamin, L-glutaminsyra

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Egenskaper och funktion av aminosyran  L-glutamin (L-glutaminsyra)

L-glutamin, som oftast bara kallas glutamin, är en aminosyra som förekommer i stora mängder i din kropp. Glutamin produceras av kroppen, så under normala omständigheter behöver du inte tänka på att få i dig det genom kosten. L-glutamin kan dock bli essentiell vid omständigheter så som vid: feber, sjukdom, stress, hård träning och bantning.

Glutamin kan omvandlas i kroppen till GABA och även till glutamat hos vissa med hjälp av magnesium. När du utsätts för hög stress – om du exempelvis genomgår en operation – kan glutamin förbrukas i sådana mängder att kroppens egenproduktion inte hänger med. Under sådana påfrestande omständigheter kan det vara fördelaktigt att tillföra kroppen extra glutamin.

L-glutamin, L-glutaminsyra

L-glutamin, L-glutaminsyra

Funktion och användning av L-glutamin är exempelvis:

  • Bidrar till normalt immunsystem.
  • Betydelse för normal hjärnfunktion.
  • Betydelse för normal funktion av mage och tarm.


I kosten finns L – glutaminsyra i exempelvis:

  • Vilt
  • Fläsk
  • Nötkött
  • Kyckling
  • Ägg
  • Ricottaost
  • Yoghurt
Se hela gymgrossistens utbud av Aminosyror - protein och andra kosttillskott

Produkter

KÄLLOR & REFERENSER



Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 457-459, ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons/ Glutamin

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa