NAC, N-acetyl-cystein

by Mikaela Bjerring · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

NAC ( N-acetyl-cystein ) är en molekylär variant av cystein. Det är ett devirat av aminosyran L-cystein och en förlöpare till glutation. I Sverige förekommer NAC sällan i kosttillskott, men i USA är det vanligt.

Aminosyran N-acetyl-cysteine, NAC

Funktion av i kroppen

N-acetyl-cystein är ett väldokumenterat näringsämne. Aminosyran har en slemlösande funktion och förekommer därför i läkemedel mot bronkit och kroniskt luftrörskatarr. NAC används även vid allergier, cystisk fibros, förkylningar och för att rädda liv i vården vid Paracetamolförgiftning. NAC är även något som ges till HIV-patienter eftersom det ökar T-cellernas funktion och minskar HIV-virusets verkan. Det har även förmågan att öka glutation som HIV-sjuka ofta har brist på. Kroppsbyggare kan ta kosttillskott som innehåller aminosyran NAC för att snabbare återhämtning efter hård träning.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }