Serin, L-serin

by Mikaela Bjerring- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Serin är en icke essentiell aminosyra, en hydroxiaminosyra som är mycket aktiv i kroppen. L-serin finns inte att köpa som isolerad aminosyra i Sverige, men ingår i kombination med andra aminosyror i vissa aminosyrekomplex. Exempel på ett sådant tillskott ser du här nedan.

WNT Amino tabs, 120 tabletter

Amino tabletter med aminosyror inklusive l-serine WNT's Amino Tabs är ett vetenskapligt framtaget aminosyrekomplex som innehåller en kombination utav aminosyror inklusive l-serine. De är fria och peptidbundna aminosyror som absorberas mycket snabbt i muskulaturen.

169 kr

Gå till butik
 

Fler kosttillskott av aminosyror och aminosyrekomplex hittar du här

Aminosyran L-serine

Egenskaper och funktion av aminosyran serin 

Serin samarbetar med homocystein som kommer från metionin, i tillverkningen av cystein. När serin metaboliseras producerar den kolin och fosfatlipider, (som har betydelse för hjärnans funktion), samt etanolamin och sarkosin som alla är viktiga för bildandet av neurotransmittorer och för cellmembranens stabilitet.

Serin är en aminosyra som är närvarande i de myelinskidor som täcker nerverna som är lokaliserade i hjärnan. Utan tillräckligt med serin blir dessa tunna eller försvinner helt, vilket leder till att nerverna inte kan sända ut signaler till andra delar av kroppen.

Serin stimulerar syntesen av glukos (blodsocker) i levern och tillsammans med alanin och glycin hjälper den till att stabilisera blodsockret. Av den anledningen hjälper proteinrika livsmedel som innehåller serin till att stabilisera svävningar i blodsockret efter en måltid. Aminosyran glycin som finns i proteinrik föda kan i kroppen omvandlas till serin.

Exempel på livsmedel som innehåller serin:

  • Kött
  • Mejeriprodukter
  • Cashewnötter, mandel, jordnötter
  • Sesamfrön
  • Sojabönor

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 478, ISBN: 91-631-7910-5.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


1 Mikael Hedman maj 27, 2017 kl. 19:47

Hej,

Hur kan jag få tag på L-Serinei Sverige?
Att det blivit förbjudet tyder på att det är en bra produkt och vi har ALS i släkten som vi tänkte förebygga mot.

Mvh
Micke Hedman

2 Mikaela Bjerring maj 30, 2017 kl. 10:22

L-serine som isolerad aminosyra finns inte att få tag i Sverige, men ingår i många kombinations-tillskott av aminosyror.

3 Pike maj 30, 2017 kl. 19:09

Hej,
vet någon var man kan beställa l-serine? Från Amatson.com skeppar de inte till Sverige och hälsokost säljer ej. Jag har ALS och tänkte pröva lite då inget annat finns.

4 Mikaela Bjerring maj 31, 2017 kl. 19:17

Tyvärr finns inte l-Serine att köpa som isolerad aminosyra i Sverige. Det finns i kombination med andra aminosyror i aminosyrekomplex, men som sagt inte isolerat.