Teanin, L-teanin

by Mikaela Bjerring · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Teanin är en aminosyra som inte ingår i protein, men som har visats kunna påverka vår sinnesstämning på många olika sätt. Bland annat har aminosyran förmågan att göra så vi känner oss avslappnade, lugna och harmoniska. I sin tur kan det bidra till minskad stress och reducera känslor som oro, rädsla och nervositet. Teanin finns rikligt i grönt te och tillskott av grönt te-extrakt är därför en bra källa för l-teanin. Klicka här för att läsa mer om teanin

Core Diet green tea, 60 tabletter (60 portiner)

Core diet green tea Core Diet Tea Extract innehåller ett superkoncentrerat extrakt från grönt té som blivit ett populärt tillskott bland personer under diet och fettförbränningsträning.

99 kr

Gå till butik

Solgar Green tea leaf extract, 60 kapslar (60 portiner)

Solgar gront te extrakt Grönt te är naturligt rikt på teanin, anitoxdanter och ämnet EGCG.

212 kr

Gå till butik
 

HealthWell Grönt te, 60 tabletter (60 portiner)

Grönt te tillskott Grönt Te från Healthwell är vegetabiliska kapslar med grönt te-extrakt, som framställs med hjälp av varsamma tillverkningsmetoder.

99 kr

Gå till butik
 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran Theanin

Funktion av teanin i kroppen

Teanin är en aminosyra som finns rikligt i tebuskens blad och i svampen brunsopp. Teanin fungerar som ett derivat av glutamin och i kroppen har aminosyran betydelse för tillverkningen av GABA som är den främsta hämmande neurotransmittorn. Teanin kan tränga igenom blod-hjärnbarriären, där den stimulerar produktionen av alpha-vågor, vilket påverkar vår sinnesstämning. Det får oss att känna oss lugna och avslappnade, vilket kan lindra stress och öka den kognitiva förmågan. Man känner sig mer harmonisk, samtidigt som man fortfarande är mentalt vaken utan att bli dåsig.

Tillskott av l-teanin eller grönt te-extrakt kan därför bidra till att minska oro, rädsla och nervositet inför svåra uppgifter. Det kan även vara värt att prova vid stress, när man har svårt att slappna av och varva ner eller lider av sömnproblem.

Grönt te innehåller även EGCG som står för ”Epigallocatechin gallate”, som är ett av teets många katekiner. Det finns studier som visar att EGCG (och eventuellt andra ämnen i grönt te) hjälper till med fettförbränningen genom att förhindra nedbrytningen av adrenalin och noradrenalin i kroppen, samt eventuellt ökar mitokondriernas energiförbrukning och leverns fettomsättning.

Exempel på livsmedel som innehåller teanin

  • Grönt te
  • Svampen brunsopp

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor 480-481: , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Journal of Medicinal Food Volume 14, Issue 4, Pages 334-343“A Combination of Green Tea Extract and l-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study”
Authors: S-K. Park, I-C. Jung, W.K. Lee, Y.S. Lee, H.K. Park, H.J. Go, et al.(3) Eur J Clin Nutr. 2010 juli, 64 (7) :704-13.

(4) Om teanin: https://sv.wikipedia.org/wiki/Teanin


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Emmy Adolfsson april 8, 2012 kl. 12:30

Kan också rekommendera Procalmin, en tuggtablett som innehåller L-Theanine koncentrat. Tog den för att minska stressen och bli mer fokuserat och tycker den funkar bra! =)

Svara

2 Mikaela Bjerring april 10, 2012 kl. 10:31

Ja, Proclamin är än bra produkt för spänningar, rampfeber, irritation, olustkänsla och när man har svårt att fokusera m.m. Jag vet att många använder denna tuggtablett med bra resultat vid pressade situationer. Tabletter av grönt te extrakt ger samma effekt.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa