Andningens betydelse för hälsan

by Mikaela Bjerring on 3 februari, 2015 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Andningen - Luftvägarna, Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Stress

Andningen tar vi med oss vart vi än går och vad vi än gör. Det är en konstant del av vårt liv från det att vi föds och tar vårt första andetag, till dess att vi fyller lungorna en sista gång för att lämna denna värld. Att andas är en medfödd reflex och sker per automatik, men att andas rätt är något vi måste lära oss. Inget syre inget liv och utan tillräckligt med syre ingen hälsa.

Andningens betydelse för hälsan. Lär dig hur du andas rätt

Medveten andning

Dåliga andningsvanor är inget ovanligt. De flesta av oss andas för ytligt och för snabbt, vi håller andan när vi koncentrerar oss och vi har öppen mun när vi blir andfådda etc. Genom medveten andning så kan du göra mycket gott för din kropp och hälsa.

Bra andningsvanor innebär att vi andas in och ut genom näsan, djupa andetag som får magen att höjas och sänkas. Andetaget är rytmiskt, tyst, avspänt och långsamt. Det låter kanske inte så komplicerat och nej det är det inte heller, men det gäller att få in vanan och tillämpa den på alla de 1000-tals andetag som vi tar varje dag, livet ut.

Hur vår andning påverkar vår hälsa

Vår andning och att kroppen får tillräckligt med syre har en stor betydelse för vår hälsa. När vi andas effektivt ökar cellernas energi och minskar stress eftersom andningscentret i hjärnan aktiveras och därmed hämmar hjärnans stresscentrum. Dålig andning hämmar hjärnans förmåga att bearbeta inkommande information och vi får svårt att koncentrera oss och minnas saker. Bra andning balanserar nervsystemet vilket innebär att sömnen förbättras, vi känner oss lugnare och mer i balans.

Rätt andning förbättrar även hälsan i mage- och tarmsystem tack vare den stimulans som diafragma-andningen innebär. Effektiv andning stödjer immunsystemet eftersom det balanserar lymfsystemet. Betydelsen av att kroppen får tillräckligt med syre kan göras oändligt lång då tillräckligt med syre spelar en vital roll för alla kroppens system, organ och funktioner.

För ett par veckor sedan så skrev jag även ett gästblogginlägg på Alpha Plus blogg om vilken betydelse rätt andning har för hälsan. I inlägget kan du även ta del av en andningsteknik som du kan tillämpa i din vardag för att lära dig andas rätt. Artikeln kan du läsa här.

Relaterade inlägg:

Spara

Spara

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Sia februari 13, 2015 kl. 11:30

Intressant! Jag ska börja tänka på min andning, jag tror att jag är en av dem som andas för ytligt 🙁

Svara

2 Sandra februari 15, 2015 kl. 15:22

Verkligen tänkvärt!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: