Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Anis är en populär kökskrydda som kan förhöja smaken på en mängd olika maträtter. Örten tillhör även en av de äldsta medicinalväxterna. Som läkeört är anis främst uppskattad vid förkylning och hosta, samt vid dålig matsmältning och väderspänningar.

Anis som krydda och läkeört

Traditionell användning av anis

Anis (Pimpinella anisum L.) växer vilt i länderna kring Medelhavet och odlad anis förekommer i de flesta länder med varmt klimat. Örten ingår i den flockblommiga växtfamiljen tillsammans med bland annat kummin och fänkål. Det är en populär kökskrydda som har en smak som påminner om lakrits. Förutom att var en uppskattad krydda är anis en av de äldsta medicinalväxterna, vars egenskaper varit kända sedan det forntida Egypten. De gamla romarna använde anis i sin dagliga matlagning och det var även romarna som förde kryddan med sig hit till Sverige på sina nordliga erövringståg.

Inom örtmedicin har anis länge använts vid hosta, bronkit, astma, aptitlöshet och dålig matsmältning. Den flyktiga oljan i anis innehåller det verksamma ämnet anetol som verkar kramplösande på tarmens glatta muskulatur och kan därmed minska besvären av väderspänningar. Den viktigaste medicinska användningen av anis är dock som medel vid hosta, genom att anetol verkar slemlösande och på så sätt underlättar upphostningen.

Anis som te

Man kan göra sitt eget aniste genom att stöta en rågad tesked anisfrön i en mortel. Lägg sedan de stötta fröna i en stor tekopp, häll på kokande vatten och låt dra i cirka 15 minuter, sila och drick. Anis ingår ofta i olika sorter te tillsammans med fänkål och kummin som är uppskattat vid dålig matsmältning, förkylning och hosta.

 

Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Marja B

    Alla dessa otroligt underbara kryddor! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja verkligen! Kryddskåpet är rena medicinskåpet.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close