Antioxidanter

by Mikaela Bjerring · 1 comment

Klicka här för att gå direkt till produkter

Antioxidanter och dess egenskaper

Begreppet antioxidanter betecknar en grupp där många olika näringsämnen ingår. Antioxidanter har alla gemensamt att de förhindrar bildning av och skadeverkan från vissa reaktiva syre- och kväveformer. En del av de skadliga ämnena är så kallade fria radikaler. Det finns två huvudgrupper att antioxidanter: endogena antioxidanter som är de som kroppen själv tillverkar och de antioxidanter som kommer från kosten. Det finns starka antioxidanter som exempelvis bioflavonoider och enzymer och svaga antioxidanter som vissa vitaminer och fettsyror. Alla dessa antioxidanter kan inte ersätta varandra eftersom alla deltar i ett mycket viktigt samarbete och måste vara i balans för att effektivt skydda mot ovälkomna fria radikaler.

Kemisk uppbyggnad av antioxidanter

Kemisk uppbyggnad av antioxidanter

Antioxidanter och fria radikaler

Det måste finnas en balans av antioxidanter och fria radikaler i kroppen. När nivån av fria radikaler blir för hög hamnar kroppen i  ett stadium som kan kallas för oxidativstress. Vid fysisk och/eller psykisk stress, startas en mängd nedbrytande reaktioner i kroppen som kallas oxidationer. Om denna stress kvarstår en längre tid kan förråden av viktiga antioxidanter sjunka drastiskt. Sjukdomstillstånd som kan kopplas till övertag av fria radikaler i kroppen är många och omfattar mer eller mindre alla tillstånd. Därför är det viktigt att se till att förråden av antioxidanter aldrig blir för låga.

Antioxidanter

Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel vitamin E (tokoferoler), vitamin C, riboflavin och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner (2).

ORAC-värden

Ju högre ORAC-värde ju mer antioxidanter innehåller födoämnet. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity – det är ett värde som mäter hur bra näringsämnen fångar upp fria radikaler. Det är en mätning av antioxidant aktivitet. Ju högre ORAC-värde ju bättre är ämnet för att fånga upp fria radikaler och hjälpa kroppen att motarbeta

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 489-505 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Svenska livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Fria-radikaler-/

Wikipedia / antioxidanter: http://sv.wikipedia.org/wiki/Antioxidant

Bildkälla: Illustratör: Okänd, Wikimedia commons, Public domain.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Micke juni 16, 2016 kl. 09:24

Bra sida. Känner att jag behöver surfa runt här och läsa på en hel del om produkter inom hälsokost och kosttillskott.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa