Användning av örten neem inom Ayurveda

by Mikaela Bjerring on 20 juli, 2016 · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Hårvård, Hudproblem, Örtmedicin

Neem är en läkeört som har används inom den indiska läkekonsten ayurveda i 1000-tals år. I Indien betraktas neem som en ”helig växt” och används flitigt inom naturlig hudvård, hårvård, tandvård och invärtes för att stärka kroppen på en lång rad olika sätt.

Neem inom ayurveda

Om neem

Örten Neem kommer från trädet Azhadiracta Indica som växer i Indien och vissa delar av Afrika. I Indien har neemträdet fått smeknamnet mirakelträdet. Ett neemträd har en livslängd på 200 år. Den får vackra blommor och små frukter. Indierna ser Neemträdet som ett levande apotek och använder varenda liten del av trädet. För att framställa neempulver torkar man bladen som sedan mals till ett örtpulver. Av grenarna gör man tandborstar, frukternas frön pressas till neemolja och ur blommorna utvinner man eterisk neemolja. Neempulvret och neemoljan från frön och blommor används sedan för många olika ändamål både invärtes så väl som utvärtes.

Traditionell användning av Neem för hudvård och hårvård

Inom naturlig hudvård används både neempulver och neemolja traditionellt för sin antibakteriella, sammandragande och rengörande effekt. Så örten är riktigt bra för fetare och oren hud, men även för torr hud, hudsprickor, eksem och svampinfektioner. Innehållet av omega-6, omega-9, karetonoider och E-vitamin gör den vårdande. Tack vare innehållet av substansen azadiraktin har den en stark antibakteriell verkan. Man kan antingen smörja in huden med neemolja, eller blanda neempulver med vatten till en pasta och applicera på ansiktet som en mask eller använda som ett omslag på någon annan del av kroppen.

Inom ayurveda anses neem otroligt stärkande och balanserande för hår och hårbotten. Ta några droppar neemolja och massera i hårbotten eller massera in i längderna. Vid fotsvamp kan du tillsätta ca 15 droppar olja i fotbadet.

Neemolja

Neem för tandvård

Neem är också en flitigt använd inom naturlig tandvård eftersom den har starka antibakteriella egenskaper. Neem finns ofta med i ingredienslistan hos fluorfri ayurvedisk tandkräm som själv ofta använder.

Neem för invärtesbruk

Neempulver för invärtesbruk säljs i kapslar. Inom ayurveda används neempulver ofta vid problemhy, eksem, matsmältningsproblem, candida, hosta och andra luftvägsbesvär.

I utvalda hälsokostbutiker kan man köpa neemolja som en hudolja, neempulver som ett örtpulver och ayurvedisk tandkräm med neem som ett fluorfritt alternativ till tandkräm.

Återförsäljare av neem-produkter hittar du här

 

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Karro juli 28, 2016 kl. 07:57

Intressant info. Har alltid neemolja hemma, speciellt på sommaren. Använder det på myggbett och andra insektsbett. Fungerar riktigt bra.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: