Astragalus som hälsotonikum

by Mikaela Bjerring on 18 maj, 2011 · 1 comment

in Blogg, Örter - Kryddor, Örtmedicin, Stress

Astragalus är ett fantastiskt örtpreparat som har använts inom traditionell kinesisk medicin i årtusenden. Det är en ört som är uppskattad som ett allmänstärkande hälsotonikum med adaptogena egenskaper. Att en ört är en adaptogen innebär att den kan bidra till att stärka kroppens anpassningsförmåga och vitala kroppsfunktioner vid fysisk-, psykisk-, och känslomässig stress.

Astragalus som läkeväxt

Vad är Astragalus?

Astragalus kallas även Huang Qi eller mjölkvicker och tillhör vedesläktet. Det är en flerårig blommande växt som växer vilt i Korea, Mongoliet och östra Kina. Det är rötterna som man använder i medicinskt syfte och den traditionella användningen av astragalus är minst sagt imponerande. Även om det finns flera arter av Astragalus, så är det arten Astragalus membranaceus och Astragalus mongholicus som man använder inom traditionell medicin.

Det är en mycket stärkande ört med fantastiska adaptogena egenskaper. Inom örtmedicin är den högt uppskattad och flitigt använd för att stabilisera kroppens vitala funktioner och skydda mot fysisk och mental stress (1). Det rika innehållet av antioxidanter kan bidra till att förhindra skador som fria radikaler kan orsaka, som kan länkas till många hälsoproblem och förtidigt åldrande.

Användning inom traditionell kinesisk medicin

Den traditionella användningen av Astragalus är bland annat vid förkylning, övre luftvägsinfektioner, magproblem, trötthet, vid olika typer av inflammationer och infektioner, samt för att stabilisera blodsockret och hormonbalansen (1) (2). Det är en av de mest använda adaptogener för att motverka de skadliga effekterna av stress och för att öka energin och kraften. Det är även ett uppskattat allmänt stärkande örtpreparat. Astragalus finns att köpa både som örtdroppar och i kapselform.

Återförsäljare av Astragalus hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Astragalus som läkeväxt: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Medicinsk översikt av astragalus: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/astragalus


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Inger maj 20, 2011 kl. 13:48

Astragalus är helt fantastiskt! Hjälpte mig när jag höll på att gå in i väggen!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: