Att använda smektitlera för fläckborttagning

by Mikaela Bjerring on 6 juli, 2016 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Smektitlera är en naturlig lera som är väldigt effektiv för fläckborttagning. Att t.ex. ta bort fettfläckar, stearinfläckar och vinfläckar från diverse ytor så som mattor, tapeter, trä, läder, textilier, marmor och olika typer av golv med smektitlera gör jobbet lätt. Dessutom är det naturligt, miljövänligt, kemikaliefritt och inte alls dyrt.

Fläckborttagning med smektitlera - Tvållera

Smektitlera som medel för fläckborttagning

Smektitlera är en typ av tvållera som är mycket absorberande vilket gör den väldigt effektiv för fläckborttagning. Du kan använda smektitlera både på gamla intorkade fläckar liksom nya fläckar som fortfarande är fuktiga. Smektitlera är även väldigt enkel att använda. Själv har jag använt ekologisk smektitlera i ett fint pulver på ett antal olika typer av fläckar. Imponerande hur bra det fungerar. Kemikaliefritt, ekologiskt, effektivt, lätt att använda och dessutom är det inte alls dyrt. Här följer några exempel på hur du använder smektilera för fläckborttagning.

Fläckborttagning av vin, fett, bär, kaffe etc.

För att ta bort fettfläckar, vinfläckar eller andra färgande fläckar så strör du generöst med smektitlera över fläcken (gnugga inte). Lämna leran för att verka i minst 3 timmar, mer om det är en svår eller gammal intorkad fläck. För att ta bort fettfläckar på trä så som golv, möbler så börjar du med att ta bort överflödig olja med papper, eller ännu bättre läskpapper. Efter du har låtit leran sitta i 3 timmar eller mer så gnider du försiktigt in leran och tar sedan bort pulvret genom att dammsuga eller borsta av. Om du använder lerpulvret på en vått fläck så ska du inte ta bort det förrän lerpulvret har torkat helt. Om materialet som blivit fläckat har sugit åt sig mycket olja/vin eller vad du nu har spillt så kan du behöva upprepa proceduren en gång till.

För att ta bort stearinfläckar

Börja med att försiktigt ta bort det stelnade stearinet. Skulle du ha svårt för att få bort allt så kan du lägga hushållspapper eller läskpapper och sen stryka försiktigt med ett varmt strykjärn. Stearinet smälter då och blir lätt att ta bort. Strö sedan smektitlera över fettfläcken och låt verka över natten och dammsuga därefter av lerpulvret.

Ett annat tips är om du har meckat med bilen, eller för någon annan anledning har fått hårt smutsade händer så kan du blanda smektitlera med lite vatten till en pasta. Gnid sedan in pastan på händerna och smutsen kommer att komma av lätt.

Detta var några exempel på hur du kan använda smektitlera för fläckborttagning. Men du kan självklart även använda den på andra fläckar som är svåra att få bort.

Återförsäljare av smektitlera för fläckborttagning hittar du här

Relaterade inlägg:

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Marika juli 8, 2016 kl. 09:47

Vilket bra tips! Smektitlera har jag aldrig hört om innan. Ska lägga det på minnet.

Svara

2 Kerstin H. juli 16, 2016 kl. 12:47

Värt att prova. Jag har en gammal fläck på en matta som jag innan kämpat med att få bort men inte lyckats. Hoppas det fungerar. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: