Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Att plocka och torka nässlor

av | apr 17, 2017 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

För många är nässlan ett fruktat ogräs, men man får inte glömma vilken fantastisk supermat det faktiskt är. Under våren och sommaren kan man därför ta till vara på tillfället att plocka nässlor, som man sedan kan torka och använda året om.

Att plocka och torka nässlor

Att plocka nässlor

Nässlor växer det rikligt av i vår natur och det är något som vi verkligen kan nyttja som näringsrik mat. Det är mellan april och juni som är den bästa tiden att skörda. Det du vill plocka är dom späda bladen högst upp, så skippa dom grova bladen och stjälkarna.

Brännässlan producerar ett gift för att skydda sig mot att bli uppäten av djur och skadeinsekter. Så använd handskar när du plockar så du inte bränner dig. Skulle olyckan trots allt vara framme, så är ett tips att dela stjälken och stryka på stjälkvätskan på den brända huden. Nässlan producerar nämligen sitt eget motgift som lindrar smärtan och irritationen som kan uppstå av brännhåren.

När du plockat dina nässlorna så sköljer du dom noga under vatten och låter dom rinna av ordentligt. Vill man verkligen ta tillvara på alla näringsämnen i nässlan så är det bästa att torka bladen. Detta på grund av att en del av näringen går förlorad vid höga temperaturer. Torka nässlor kan man göra på två sätt – lufttorka och ugnstorka.

Att lufttorka nässlor

Om du vill lufttorka nässlor så sprider du ut dom på ett bakplåtspapper. Gärna i solen eller där det är varmt. Låt dom sedan ligga där i ett par dagar tills dom är helt fnasiga. Vänd på bladen ett par gånger per dag så dom torkar jämnt.

Att ugnstorka nässlor

Om du vill torka nässlor i ugnen så ska du inte ha för hög temperatur. Dels så förstörs en del av vitaminerna och enzymerna vid hög värme och dels så avdunstar fukten för snabbt, vilket kan göra att en del av smaken försvinner. Ha luckan på glänt och ugnstemperaturen på cirka 40 grader. Vänd på nässlorna lite då och då, så att de torkar jämnt. Du vet att nässlorna är riktigt torra när du kan smula sönder dom mellan fingrarna. Ta bort bladen från stjälkarna och förvara dom i en lufttät burk.

Att använda torkade nässlor

Dina torkade nässlor kan du sedan använda i bakning och matlagning. Du kan göra nässelsoppa eller nässelte. Tillsätta i smoothies eller bara blanda med vatten och dricka som en näringsrik dryck. Du kan även använda nässelpulver i välgörande bad och fotbad samt för en rad skönhets- och hälsokurer. För den som inte har tillgång till att plocka nässlor så finns det ekologiskt nässelpulver att köpa.

 

Återförsäljare av ekologiskt nässelpulver hittar du här

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Christina K.

    Längtar tills jag kan ta mig ut och plocka 🙂 Nässlor är fantastiskt gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Beror ju lite på vart du bor i Sverige, men snart så 🙂

  2. Eva-Lena

    Brukar förvälla och frysa in dom, men ska absolut prova på att torka nässlorna. Smart när man kan använda dom till så mycket mer då.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, torkade nässlor är användbara till mycket.

  3. Kerstin

    Nu blev jag taggad att ta mig ut och plocka. Tack för påminnelsen 🙂

    Svara
  4. Maria

    Nässeltajm!
    Men jag valde att köpa ekologiska torkade nässlor för att få så lite förorenade nässlor som möjligt. När jag nu ska laga nässelsoppa hittar jag ingenstans hur mycket torkade nässlor som motsvarar t.ex. 1 liter färska nässlor.
    Jag har verkligen letat med ljus och lykta, så kan du hjälpa mig så blir jag överlycklig:-)

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      1 liter förvällda nässlor ska motsvarar ca 1,5 dl torkade nässlor. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close