Baobab – en superfrukt från Afrikas Savann

by Mikaela Bjerring on 29 mars, 2016 · 1 comment

in Hälsa, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Superfoods

Baobab är en unik frukt som härstammar från Afrikas torra savanner. Frukten har ett rikt näringsinnehåll och är en bra källa för kostfiber, kalcium, magnesium, kalium och C-vitamin. I Sverige hittar du inte Baobab på fruktavdelningen, men baobab-pulver finns att köpa på hälsokostbutiker som som bjuder på en härlig söt-syrlig citrussmak.

Baobab frukt

Kärt barn har många namn! Baobabträdet har flera smeknamn och där ibland ”livets träd”, ”apbrödsträdet” och ”upp-och-ner trädet”. Det ståtliga namnet ”livets träd” har det fått för att det kan leva i flera tusen år och har förmåga att lagra stora mängder vatten i sina stammar och grenar under väldigt lång tid. Ett träd kan samla på sig upp till 30 000 liter vätska. Under perioder med extrem torka är trädet många gånger en räddning både för djur och människor.

Baobao träd

Smeknamnet ”apträdet” har den fått efter att babianer under alla år hängt från trädets lianer och smaskat i sig frukten. Smeknamnet ”upp-och-ner trädet” har det fått på grund av att det ser ut som rötterna har rivits upp och sedan planterats upp och ner.

Näringsinnehåll av Baobab

Baobab innehåller bland annat mycket kostfiber (ca 50 %) varav ca 23 % är olösliga och 77 % lösliga. Dessutom är frukten rik på C-vitamin, magnesium, kalcium, järn och kalium. När man öppnar frukten så separerar man kärnorna från fruktköttet, sedan maler man ned fruktköttet till ett pulver. Smaken av baobab är söt-syrlig och angenäm. Ett härligt näringsrikt pulver att tillsätta i smoothies, drycker, strö över gröten, yoghurt eller på ett annat sätt tillsätta i kosten. I Afrika är det vanligt att man blandar pulvret med vatten och dricker som saft.

Återförsäljare av Helhetshälsas ekologiska Baobab-pulver hittar du här

Baobab pulver

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Linda april 1, 2016 kl. 09:57

Vilken intressant frukt och så rolig den ser ut. Träden är dessutom väldigt vackra.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: