Bestämmer ditt luktsinne vem du attraheras av?

by Mikaela Bjerring on 22 oktober, 2011 · 1 comment

in Blogg, Kroppsvård, Relationer

Har du någon gång fått en direkt känsla när du står där framför en person du aldrig förut träffat. Han eller hon behöver inte säga ett enda ord men du får ändå en uppfattning av att tycka bra om den här personen. Eller tvärtom – en extrem motvilja mot denna människa vid första mötet trots att personen i fråga ser snäll och trevlig ut. Då är det kanske feromonerna som säger till dig att din genetik passar ihop med denna person, eller inte.

Våra kroppar producerar externa hormoner (feromoner). Dessa hormoner anses enligt vissa teorier styra vilka vi blir attraherade av, och genetiskt passar ihop med. Det sägs ju att motsatsen attraheras, och för att producera friska barn ska genuppsättningen hos mannen och kvinnan vara så olik varandras som möjligt.

Kroppens feromoner har inte varit kända så länge. Hittills finns det framforskat tre sorters feromoner hos människan som vår kropp utsöndrar och vi reagerar på.

  • Den feromon som gör att bebisen via lukt känner igen sin mamma.
  • Den feromon som gör att kvinnor som bor tillsammans efter ett tag synkroniserar sina menscyklar.
  • Den feromon som gör att man attraheras av en speciell partner.

Lukten är 10 000 gånger känsligare än smaken och vi reagerar och agerar via luktsinnet på dofter även när vi är helt omedvetna om det. Det behövs ca 40 doftmolekyler för att vi ska bli medvetna om en speciell lukt, men bara ca 8 för att det ska hända något i hjärnan när vi känner doft av något.

Är det då möjligt att lukta sig till den perfekta partnern? Något som blivit populärt och väl omskrivit de senaste åren är feromonparfym. Parfymen finns i två utföranden med olika kemisk sammansättning, en för man och en för kvinna. Dofterna är till för att just skapa attraktion till motsatta könet. Här kan du läsa mer om feromonparfym. Kanske uttrycket ”kärlek vid första ögonkast” istället borde vara ”kärlek vid första doft”?

 KÄLLOR & REFERENSERFeromoner: http://sv.wikipedia.org/wiki/Feromon

Forskning ocm feromoner: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=25348&a=64025&l=sv

Bildkälla: Fotograf: Ilhh, wikimedia coommons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corazon-.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Kalle oktober 23, 2011 kl. 14:27

Intressant, men kan nog ligga mycket i det!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: