Bioflavonoider, C-komplex, P-vitamin

by Mikaela Bjerring - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

Bioflavonoider är ett gemensamt namn på tusentals ämnen som växter producerar för att skydda sig mot insektsangrepp och oxidativa skador från solensstrålar. Bioflavonoider fungerar som antioxidanter och bidrar bland annat till kroppens upptag och användning av C-vitamin. Klicka här för att läsa mer om bioflavonoider

Solgar Citrus Bioflavonoid Complex, 100 tabletter

Helt naturligt och vegetabiliskt tillskott med bioflavonoider från citrus, ämnen som har antioxidativ verkan i kroppen och ger skydd till cellerna mot fria radikaler i kroppen. En tablett ger hela 1000 mg komplex.

157 kr

 

Holistic C-Vitamin Bioflav, 90 kapslar

Holistic C-vitamin innehåller vitamin C tillsammans med bioflavonoider. Vitamin C verkar som antioxidant och skyddar cellerna bidrar till att immunsystemet fungerar normalt. Bioflavonoider har antioxidativa egenskaper och skyddar C-vitaminet från förstörelse.

159 kr

 

Alpha Plus Antioxidant Synergi, 90 kapslar

Alpha Plus Antioxidant Synergi innehåller en balanserad mängd av utvalda vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som har en antioxidativ effekt i kroppen.

399 kr

 

Fler produkter hittar du här

Funktion av bioflavonoider i kroppen

Tack vare sina vitaminliknande egenskaper kallades bioflavonoider ursprungligen för P-vitamin, P = permeabilitetsfaktor. Bioflavonoider kallas också flavoner, flavonoler, flavononer citrin, C2-vitamin. Det finns en mängd olika bioflavonoider bl.a. hesperitin, hesperidin (som finns i skalet på citrusfrukter), quercetin, nobiletin, sinensetin, tangeretin, citrin, rutin, narigen, eriodictyol, metoxiflavon, myrecitin och kamemferol. De är vattenlösliga och har hög stabilitet vid tillredning.

Bioflavanoiderna jobbar alltid i samverkan med C-vitamin och förstärker funktionen hos C-vitamin. I kroppen ökar det upptaget av C-vitamin hos njurar, binjurar och lever. Det måste finnas bioflavonoider i kroppen för att C-vitamin ska kunna absorberas och använda adekvat. C-vitamin är en viktig komponent i framställningen av kollagen och utan bioflavonoider skulle detta minska p.g.a. bioflavonoidernas påverkan på aktiviteten hos C-vitamin. Bioflavonoiderna binder koppar och bildar då mycket aktiva kopparflavonoidkelater. Dessa kelater skyddar sedan C-vitaminet i kroppen samt i frukter och grönsaker från oxidation. De ökar också stabiliteten i kapillärkollagenet.

Egenskaper av bioflavonoider:

  • Bioflavonider bidrar till kroppens upptag av C-vitamin.
  • Bioflavonoider binder koppar och bildar mycket aktiva kopparflavonoidkelater och kelaterna skyddar C-vitaminet i kroppen och frukter och grönsaker från oxidation.
  • Bioflavonoider bidrar till stabiliteten i kapillärkollagenet.

Toxicitet: Ingen toxicitet. Bioflavonoider bryts ner och utsöndras lätt.

Exempel på livsmedel som är rika på bioflavonoider:

  • Citrus (vitt innerskinn)
  • Plommon
  • Peppar
  • Aprikos
  • Bovete
  • Papaya
  • Persilja
  • Katrinplommon
  • Blomkål
  • Björnbär
  • Körsbär
  • Nypon
  • Vindruvor
  • Svarta vinbär

Relaterade inlägg:

 

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.