Blåbärets positiva effekt på hjärnan

by Mikaela Bjerring on 20 september, 2011 · 4 comments

in Blogg, Superfoods

Blåbär innehåller Anthocyaniner som fungerar som antioxidanter. Anthocyaniner antas ligga bakom ett flertal hälsoeffekter, där bland en positiv effekt på hjärnan.

Flera studier från ledande universitet har visat överraskande resultat när det gäller att tillföra blåbär i kosten. Blåbär får sin färg från ämnen som kallas anthocyaniner, vilka utgör en undergrupp till den stora gruppen flavonoider. Det är även  anthocyaninerna som ligger bakom den positiva effekt blåbär har på hälsan.

Blåbär

Blåbär skyddar hjärnan

Anthocyaninerna går över från blodet till hjärnan, där de skyddar nervcellerna, bland annat i de delar som är viktiga för inlärning och motoriken.
 Förutom att skydda hjärnan kan anthocyaninerna även hjälpa nervcellerna att kommunicera med varandra.
 Studier har också visat att blåbärstillskott förbättrar minnet, koordinationen och balansen.

Forskning har också visat att en blåbärsberikad kost förebygger åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakas av fria radikaler.
 En berikad kost kan därför bidra till ökad rörelseförmåga och skydda hjärncellerna vid stroke. Förklaringen till detta är att antioxidanterna i blåbär och andra växtämnen skyddar mot den inflammation som uppstår och skadar vid stroke.
I hjärnan finns ett protein HSP70, som skyddar mot ett stort antal nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar ju äldre man blir. Forskningsresultat visar att blåbär kan öka mängden och på så sätt hålla hjärnan ung.

Blåbär ger starkare blodkärl

Forskningsresultat från University of Maine pekar på att en kost med mycket blåbär stärker stora kroppspulsådern (aorta). Starkare blodkärl minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomarna. I studien undersökte Dorothy Klimis-Zacas vid University of Maine vilken effekt blåbär hade på aorta. Under 13 veckor fick en kontrollgrupp  en normal diet medan den andra gruppen fick den normala dieten med ett tillskott av blåbär (8% av födan var blåbär).

Forskarna undersökte mängden av GAGs i blodkärlens väggar. Högre nivåer av GAG innebär att blodkärlen är bättre skyddade mot hjärt- och kärlsjukdomar. Forskarna såg att nivåerna av en GAG kallad GalAGs hade ökat i blodkärl. Nivåerna var 67% högre jämfört med kontrollgruppen.

Diabetes

Blåbär har länge använts traditionellt för att behandla diabetes. Bären anses hjälpa till att reglera blodsockret. Det finns studier som pekar på att extrakt från blåbärsblad kan sänka blodsockernivåerna. De antioxiderade ämnen i blåbär tros kanske kunna ha en skyddande effekt på ögats näthinna mot de skador som diabetes ger upphov till.

Här hittar du hälsokost av superbäret: Blåbär

Här hittar du kosttillskott av fler: Superfruits

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPolyphenolics enhance red blood cell resistance to oxidative stress: in vitro and in vivo, Youdim KA, Shukitt-Hale B, MacKinnon S, Kalt W och Joseph JA, Biochim Biophys Acta, Doi: 10.1016/ S0304-4165(00)00109-4,2000.

Acid mediated hydrolysis of blueberry anthocyanins. Ichiyanagi T, Oikawa K, Tateyama C, Konishi T. Chem Pharm Bull, PMID: 11201215, 2001

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Tina april 3, 2012 kl. 11:18

Både hälsosamt och otroligt gott 🙂

Svara

2 Mia Lund april 3, 2012 kl. 11:22

Jag brukar strö över blåbärspulver från superfruits på min gröt eller på muslin så gott, kan verkligen rekommendera. Bra start på morgonen för hjärnan 🙂

Svara

3 Camilla juli 13, 2012 kl. 11:04

Visste inte att blåbär hade så många underbara egenskaper! Härligt ska ut och plocka i sommar 🙂

Svara

4 Oiris juli 13, 2012 kl. 11:06

Blåbär är även bra för magen och tarmen 🙂 Bra inlägg!

Ha det gott

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: