Brist på B-vitaminer är en vanlig näringsbrist

by Mikaela Bjerring on 8 augusti, 2011 · 1 comment

in Blogg

Brist på B-vitaminer är relativt vanligt och kan pågå länge utan några symtom. B-vitaminerna jobbar bäst tillsammans och är därför till fördel att tas som ett B-komplex.

B-vitaminer arbetar tillsammans för vårt välbefinnande och är viktiga för bland annat ämnesomsättning, bibehålla frisk hud, starka muskler, viktiga för immunförsvaret och nervsystemet m.m. Tillsammans medverkar B-vitaminerna till att skydda oss mot stress, depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar och många andra allvarliga sjukdomar. De är även avgörande för hur bra vår ämnesomsättning fungerar eftersom de är ett coenzym, som inte blir aktivt förrän det kan koppla sig till rätt B-vitamin.

B-vitaminer är viktiga för de flesta funktioner i kroppen särskilt för nervsystemet, blodbildningen, ämnesomsättningen och energiproduktionen.

B-vitaminer kan inte lagras i kroppen utan behöver tillföras dagligen. Exempel på dom som ofta får brist på B-vitaminer är de som stressar mycket, äter mycket socker, dricker mycket kaffe, de som äter mycket raffinerad mat, ensidig kost, kvinnor som använder P-piller, de som dricker mycket alkohol, samt barn på antibiotikakurer.

Vitaminerna B1, B2 och B3 behövs för nedbrytning av kolhydrater och fett till energi. B1 behövs även för nervsystemet och hjärtat, B2 för antioxidantförsvaret (reparation av glutation) och B3 för reparation av skador i cellernas DNA.

Vitaminerna B6, B12 och folsyra behövs för omsättningen av homocystein som blir skadligt om det inte bryts ner.

B6 behövs för omsättning av aminosyror och bildning av signalämnen i hjärnan (serotonin och dopamin) och för energiproduktionen.

B12 behövs för att bilda nya celler, röda och vita blodkroppar, för slemhinnor, immunsystemet, tillväxten och för nervsystemet.

Folsyra behövs för att blod ska bildas, för normal celldelning och för bildandet av signalsubstanser i hjärnan. Det är en viktig faktor för tillväxt. Den stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matsmältning. Biotin medverkar vid cellernas oxidationsprocesser och katalyserar syntesen av fettsyror och hemoglobin.

Symtom vid B-vitaminbrist kan vara: Nedsatt känsel, myrkrypningar, stickningar i benen, dålig balans, irriterade munvinklar, sveda på tungan, glatt tunga, depression, minnesstörningar, trötthet, olika hudproblem, yrsel, hjärtklappningar, mag-tarmproblem och även upprepade missfall.

B- vitamin komplex hittar du via denna länk: B- vitamin komplex

Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vitamin_E.jpg Produktkälla: www.svenskhalsokost.se/#!advanced_search_result.php?search_in_metakeys=1&keywords=b-vitaminer
Brist på B - vitaminer, en vanlig näringsbrist

Brist på B - vitaminer, en vanlig näringsbristViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Karin Nilsson augusti 10, 2011 kl. 10:47

Jag hade en period av svår stress och började efter ett tag bli depremerad. Jag läste om B-komplex och börja ta tillskott varje dag tillsammans med Omega 3 och en multivitamin. Efter ett par veckor börja jag redan känna mig bättre! Jag rekommenderar verkligen alla som känner stress att börja ta kosttillskott!!!

Jag mår super nu 🙂

Tack för en härlig sajt, kram

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: