Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

D-vitamin kan förbättra din muskelstyrka

av | aug 25, 2016 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring, Träning & Fysisk aktivitet | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

De senaste 10 åren har det varit en enorm fokus runt D-vitamin och inom forskning har intresset för dess hälsoeffekter varit stort. D-vitamin som inte bara klassas som ett vitamin utan även som en steoridhormon är inblandad i en mängd viktiga kroppsprocesser. Inte minst har vitaminet en betydelse för att bibehålla en normal benstomme och muskelfunktion.

D-vitamin kan förbättra din muskelstyrka

D-vitamin har betydelse för muskelstyrkan

Att D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion har varit känt sedan länge. På senare år har man även gjort en hel del studier som indikerar att tillräckliga mängder av D-vitamin kan förbättra muskelstyrkan. Här följer några exempel på studier.

Studie: D-vitamin förbättrar träningsresultaten

Enligt en förstudie som presenterades vid Society for Endocrinology annual conference i Edinburgh i november 2015 (1) kan D-vitamintillskott sänka risken för hjärtsjukdom och förbättra träningsresultaten. I studien ingick friska vuxna med samma längd och vikt. Under 2 veckor fick deltagarna antingen 2000 IE (50 μg) D-vitamin i form av kosttillskott eller placebo. De personer som fått D-vitamintillskott visade lägre blodtryck och lägre nivå av stresshormonet kortisol i urinen än de som fått placebo.

Försökspersonerna fick genomgå en konditionstest. Gruppen som hade fått D-vitamin kunde cykla 6,5 km på 20 minuter i slutet av testperioden jämfört med 5 km i början av testperioden. Förutom att gruppen som fått D-vitamin kunde cykla 30 % längre på samma tid, så såg man hos samma grupp färre tecken på fysisk utmattning.

Studie: D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna

En amerikansk studie (2) som publicerades i Medicine & Science in sports & exercise visar att D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna. Cirka 400 personer deltog i studien där forskarna undersökte förhållandet mellan D-vitamin och muskelstyrka, där deltagarnas armstyrka och benstyrka mättes. Resultatet av studien indikerar att D-vitamin kan bidra till bättre muskelstyrka hos vuxna.

Forskarna menar även att detta är ett nyckelområde för äldreforskning, eftersom människor förlorar styrka när de blir äldre. Genom att upprätthålla muskelstyrkan bidrar det till att förhindra fall och frakturer. Det hjälper även till att bevara förmågan att leva självständigt, vilket ökar livskvalitén. Tidigare studier indikerar att D-vitamin verkar reducera förekomsten av kortisol i kroppen, vilket i teorin kan förbättra prestationsförmågan och minska riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom enligt forskarna.

Förutom att vitamin D har betydelse för bättre muskelfunktion så bidrar det även till normala kalciumnivåer i blodet, upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, normala tänder och normal benstomme. Dessutom spelar vitaminet en viktig roll för celldelningsprocessen i kroppen och immunsystemets normala funktion.

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin

D-vitamin får man framförallt genom solexponering, men eftersom vi bara kan bilda D-vitamin den vägen under högsommaren så måste vi få i oss vitaminet genom kosten resten av året. D-vitamin hittar man främst i fet fisk, kantareller och berikade mejeriprodukter. Man kan även komplettera med D-vitamintillskott vid behov.

 

Exempel på olika alternativ av D-vitamintillskott:

 

Fler tillskott av vitamin D hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1)Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease –  https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151101150629.htm

(2) Medicine & Science in Sports & Exercise® is the official journal of the American College of Sports Medicine, and is available from Lippincott Williams & Wilkins at 1-800-638-6423. 

(3) http://www.vetenskaphalsa.se/hur-mycket-d-vitamin-behover-vi/

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close