Därför är björksav en uppskattad dryck

by Mikaela Bjerring on 26 maj, 2016 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Örtmedicin, Raw food, Superfoods

Björksav är något man druckit i århundranden. Förr användes den som en naturmedicin och som en renande hälsokur på våren. På 1600-talet tillskrevs björksav magiska krafter. I dag är det en uppskattad hälsodryck och något som man använder flitigt inom hud och hårvård. Det finns även många som dricker björksav på våren för att bli kvitt sin pollenallergi.

Björksav är bra för mycket och en riktig hälsodryck

Näringen i björksav

Björksav är sprängfylld med näring och innehåller bland annat äppelsyra, sockerarter, C-vitamin, proteiner, enzymer och en mängd viktiga mineraler och spårämnen (1). Björksav har en söt, mild och angenäm smak som kan avnjutas som en uppfriskande morgondryck eller måltidsdryck. Björksaven har många traditionella användningsområden för hälsan. Till exempel så kan man genom att dricka björksav bli kvitt eller lindra sin pollenallergi (2). Fler användningsområden för björksav kan du läsa om här. Under tidig vår mellan tjällossning och lövsprickning kan man själv tappa saven. Man kan även köpa den på flaska som säljs i vissa hälsokostbutiker. Tack vare björksavens rika och unika näringsinnehåll är det ett riktigt livselixir.

Från björksav gör man även björksocker

Från björksav gör man även björksocker ”skogens eget socker”. Björksocker består av sockerarten xylitol och har en smak som liknar vanligt socker. björksocker innehåller 75 % mindre kolhydrater, 40 % mindre kalorier än vitt socker och har ett GI-värde som ett salladsblad. I motsats till vanligt socker motverkar björksocker karies och svamp i munnen och används därför ofta i tandvänliga tuggumin. Xylitol har aldrig visat sig skadlig eller ohälsosam för människor. Men liksom andra sockeralkoholer tas xylitol upp långsamt i tarmen vilket gör att det kan ha en laxerande effekt vid hög konsumtion.

Användning av björksav för hud och hår

Den näringsrika björksaven är mycket uppskattad inom hår- och hudvård. Förr brukade man säga att man blev vacker av att tvätta sig med björksav. Den har uppstramande, mjukgörande och återfuktande egenskaper, vilket gör det till ett helt suveränt ansiktsvatten. Att skölja håret med björksav tillför spänst, glans och volym.

Att tappa egen björksav

Det är lätt att tappa egen björksav och björken tar inte skada om man gör det vid rätt tidpunkt på året och på rätt sätt. Hur du går tillväga kan du läsa om här.

Återförsäljare av björksav hittar du här

Återförsäljare av björksocker hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAROm björksav: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Björksav kan motverka pollenallergi: http://www.cybis.se/craft/birch/indexs.php

(3) http://www3.lu.se/info/lum/LUM_01_99/LUM1_03_bjork.html

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Karin juni 4, 2016 kl. 14:12

Björksav är så bra och så är det gott med. tappar själv på våren 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: