Därför är Omega-3 från alger ett bra alternativ!

by Mikaela Bjerring on 2 oktober, 2014 · 4 comments

in Allergier - Astma, Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsokost – Kosttillskott, Kost, Livsmedel

Omega- 3 är en essentiell fettsyra som vi måste få i oss via kosten då kroppen inte själv kan producera fettsyran. En rik källa för omega-3 som känt för många är fet fisk så som lax, makrill, sill, strömming och sardiner. Men oavsett om man tillgodoser sitt Omega-3 intag från att äta fisk eller inta kosttillskott som utvunnits från fisk, så kan det ha sina nackdelar.

Omega-3 från alger

Idag finns det många rapporter om risken att få i sig tungmetaller via fisken vi äter på grund att vi misshandlat våra hav så som vi har. Kosttillskott av Omega-3 utvunnit från fisk är noga kontrollerade, och fisken som används kommer från rena vatten. Men det tar t.ex ca 600 sardiner för att utvinna tillräckligt med omega-3 för en burk, vilket hotar våra havs bistånd.

Vegetarianer, veganer och fiskallergiker har länge fått tillgodo se sina behov av omega-3 genom att äta valnötter, krossade linfrön och rapsolja – vilket inte är så effektivt eftersom dessa källor inte innehåller den direkta formen av EPA och DHA utan ALA. I stället måste en omvandling från ALA till EPA och DHA ske i kroppen, där så mycket som 80-90 procent går förlorad i processen. Därför är dessa livsmedel inte heller det ultimata alternativen.

Omega-3 från alger

Ett mycket bra sätt att få i sig Omega-3 är från alger. Det är ett miljövänligare, renare, billigare att producera än den från fisk, och det är även det första och enda alternativet för vegetarianer, veganer och fiskallergiker att få i sig den direkta formen av de nyttiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Odling av alger som används till kosttillskott sker i bassänger och påverkar varken det marina ekosystemet, fiskbestånd eller deras naturliga näringskällor.

Algomega3 från helhetshälsa

AlgOmega3 innehåller olja från algen Schizochytrium sp. som är rik på de båda omega-3 fettsyrorna
DHA och EPA. Algolja är den enda vegetabiliska källan till dessa fettsyror. Denna typ av omega-3 från alger har en sammansättning av DHA och EPA som är mer lik den från fisk, då den innehåller mer EPA. Det är även det självklara valet för den miljömedvetna då den skonar havets bistånd. Algerna som används är helt fria från tungmetaller och föroreningar och innehåller inte jod. Oavsett om du är fiskätare eller vegetarian, vegan eller fiskallergiker så är detta ett mycket bra val av omega-3.

Här hittar du AlgOmega3

Algomega3 från helhetshälsa

Läs mer om vikten att få i sig Omega-3: Omega-3 (EPA, DHA, ALA)

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAROm våra hav och fiskbistånd: http://www.havet.nu/?d=33

Om algOmega3 från helhetshälsa: http://www.helhetshalsa.se/files/doc/shop/algomega3_produktblad_2014-09-18.pdf


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren oktober 5, 2014 kl. 15:34

Intressant fakta de där med att de krävs 600 sardiner för en enda burk. De är kanske bäst att äta de där sardinerna istället för att använda dom till tabletter, rent miljömässigt är de bättre. Men för kroppen är de bättre att äta ämnen som inte är ”processade” och i sin naturliga form. Det är min tro i alla fall. Alger rockar! =) Kram

Svara

2 Madelaine oktober 15, 2014 kl. 21:18

Alger är en sådan supermat och så näringsrikt. Jag tar nu omega 3 från fisk, men ska absolut byta!

Svara

3 Isa juni 9, 2015 kl. 12:21

Är det här ett bra alternativ med?
Nordiska bärfröoljor från svarta vinbär, havtorn och lingon som källa för Omega-fettsyror. Ett bra miljöalternativ, fritt från miljögifter och tungmetaller.
Nordiska bärfröoljor karakteriseras av en unik sammansättning av näringsämnen sprungna ur det extrema nordiska klimatet. Dessa näringsämnen motsvarar vårt behov av fettsyror och fettlösliga antioxidanter.

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 10, 2015 kl. 09:30

Bärfröoljor från Svartvinbär, havtorn och lingon innehåller en massa bra näringsämnen och en variation av Omega-fettsyror, men det är inte en lika koncentrerad källa av just Omega-3.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: