Därför är Omega-3 från alger ett bra alternativ

by Mikaela Bjerring on 2 oktober, 2014 · 4 comments

in Allergier - Astma, Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsokost – Kosttillskott, Kost, Livsmedel, Vegansk kost

Omega-3 är en essentiell fettsyra som vi måste få i oss via kosten eftersom kroppen inte själv kan stå för produktionen. En rik källa för omega-3 är som känt fet fisk, men att tillgodose sitt Omega-3 behov från alger kan komma med fler fördelar.

Omega-3 från alger - Algomega-3

Fördelar med vegetabiliskt Omega-3

Idag finns det många rapporter om risken att få i sig tungmetaller och miljögifter via fisken vi äter på grund av att vi har misshandlat våra hav med utsläpp. Dock är fiskoljan som används som kosttillskott av Omega-3 noga renad och kontrollerad. Nackdelen är att det tar t.ex ca 600 sardiner för att utvinna tillräckligt med omega-3 för en burk, vilket hotar våra havs bistånd (1).

Andra sätt att tillgodose sina behov av omega-3 är genom vegetabiliska källor. T.ex innehåller valnötter, linfröolja, krossade linfrön och rapsolja betydande mängder Omega-3. Dessa livsmedel ger dock inte lika bra upptag eftersom dom inte innehåller den direkta formen av EPA och DHA utan ALA. Istället måste en omvandling från ALA till EPA och DHA ske i kroppen, där en stor del går förlorat i processen. Dessa livsmedel är därför inte heller de ultimata källorna för just Omega-3. Alger är i det här fallet ett mycket bättre alternativ.

Att få i sig Omega-3 från alger

Omega-3 från alger är ett miljövänligare, renare och billigare alternativ att producera än den från fisk. Det är även det bästa alternativet för vegetarianer och veganer för att få i sig den direkta formen av de nyttiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Odling av alger som används till kosttillskott sker i bassänger och påverkar varken det marina ekosystemet, fiskbeståndet eller deras naturliga näringskällor. Genom att inkludera alger som chlorella och spirulina i sin kost kan man få i sig Omega-3, men en mer koncentrerad källa är att inta algolja.

Algomega3 – Omega-3 tillskott från alger

Alger är den enda vegetabiliska källa till DHA och EPA. AlgOmega3 innehåller olja från algen Schizochytrium sp. Denna typ av omega-3 från alger har en sammansättning av DHA och EPA som är mer lik den från fisk, då den innehåller mer EPA. Det är även det självklara valet för den miljömedvetna då den skonar havets bistånd. Algerna som används är helt fria från tungmetaller och föroreningar. Så oavsett om du är allätare, vegetarian, eller vegan så är detta ett bra val av omega-3.

Återförsäljare av AlgOmega3 hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Om våra hav och fiskbistånd: http://www.havet.nu/?d=33

(2) Produktblad om AlgOmega3: http://www.helhetshalsa.se/files/doc/shop/algomega3_produktblad_2014-09-18.pdf


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren oktober 5, 2014 kl. 15:34

Intressant fakta de där med att de krävs 600 sardiner för en enda burk. De är kanske bäst att äta de där sardinerna istället för att använda dom till tabletter, rent miljömässigt är de bättre. Men för kroppen är de bättre att äta ämnen som inte är ”processade” och i sin naturliga form. Det är min tro i alla fall. Alger rockar! =) Kram

Svara

2 Madelaine oktober 15, 2014 kl. 21:18

Alger är en sådan supermat och så näringsrikt. Jag tar nu omega 3 från fisk, men ska absolut byta!

Svara

3 Isa juni 9, 2015 kl. 12:21

Är det här ett bra alternativ med?
Nordiska bärfröoljor från svarta vinbär, havtorn och lingon som källa för Omega-fettsyror. Ett bra miljöalternativ, fritt från miljögifter och tungmetaller.
Nordiska bärfröoljor karakteriseras av en unik sammansättning av näringsämnen sprungna ur det extrema nordiska klimatet. Dessa näringsämnen motsvarar vårt behov av fettsyror och fettlösliga antioxidanter.

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 10, 2015 kl. 09:30

Bärfröoljor från Svartvinbär, havtorn och lingon innehåller en massa bra näringsämnen och en variation av Omega-fettsyror, men det är inte en lika koncentrerad källa av just Omega-3.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: