Därför vill du tvätta dina kläder i ättika!

by Mikaela Bjerring on 4 maj, 2016 · 7 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Har du problem med vita kläder och lakan som har gulnat? Blir dina färgade och svarta kläder snabbt solkiga? Känns det som dina träningskläder aldrig riktigt luktar rent efter en tvätt? Då ska du absolut prova att tvätta dina kläder i ättika!

Ren tvätt med vinäger
Ättika (alkohol-vinäger) är en sådan hushållsprodukt som är bra till mycket och inte minst när det kommer till tvätt. Det är miljövänligt, skonsamt, enkelt och kostar inte många kronor. Ättika ta död på bakterier som orsakar dålig lukt, löser upp kalk och fläckar samt motverkar att tvätten blir missfärgad.

Ett halvtimmes blötläggning i fem liter vatten med en halv deciliter ättika innan tvätten gör kläderna fräscha och hjälper färgade och svarta kläder att behålla färgen. Har dina kläder fått svåra fläckar så kan du gnida in ättika på fläcken och låt verka i minst 30 minuter innan du tvättar dom. Vita dukar, handdukar och lakan kan få en gulbrun färgton över tid, vilket du får bort genom att tillsätta 1,5 deciliter ättika tillsammans med tvättmedlet.

I tvättmaskinen kan det bildas beläggningar och mögel vilket kommer att få tvätten att lukta unket. Ättika är fantastiskt för att göra rent din tvättmaskin. Häll i 1/2 liter ättika i tvättmedelsfacket och kör en tom maskin på ett tvättprogram på högvärme. Det gör rent maskinen och slangarna och avlägsnar bakterier och beläggningar som byggts upp.

Återförsäljare av ekologisk ättika (alkohol-vinäger) för detta ändamål hittar du här

Vit vinäger som regöringsprodukt

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 7 comments… read them below or add one }

1 Lena H maj 12, 2016 kl. 12:09

Vilket bra tips! Ska provas vid nästa tvätt.

Svara

2 Emelie maj 12, 2016 kl. 12:11

Ättika är super att tvätta i och dessutom kan det användas istället för mjukmedel. 🙂

Svara

3 Tessa maj 12, 2016 kl. 12:13

Nu ska ättika inhandlas. Ska bli intressant att testa. 🙂

Svara

4 Karin Hedbys september 3, 2017 kl. 09:03

Jag blev så glad när jag hittade din sida. Den är full av intressant information och handlar om allt som intresserat mig i 40 år. Tack!
/Karin Hedbys

Svara

5 Mikaela Bjerring september 3, 2017 kl. 09:28

Vad trevligt att du hittade hit Karin!

Svara

6 Tava oktober 28, 2017 kl. 12:44

Vilken ättika menas här? 12%? 24%?

Svara

7 Mikaela Bjerring november 5, 2017 kl. 18:17

Jag använder själv 12 %, men vet dom som använder 24 %.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: