Den glutenfria örten bovete

by Mikaela Bjerring on 5 mars, 2015 · 2 comments

in Blogg, Glutenfri kost, Kost, Örter - Kryddor

Bovete är trots namnet inte besläktat med vete och är inget sädesslag. Det är en ört som är naturligt glutenfri och ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Namnet bovete kommer från holländskans boekweit som betyder bok-vete, eftersom kornen liknar bokollon och dess smak påminner om vete.

Bovete

Bovete är naturligt glutenfritt och passar utmärkt att använda i bakning och matlagning där man vill ersätta vete och andra sädesslag mot ett glutenfritt alternativ. Bovete har länge används flitigt i många kulturer där det till exempel används till japanska sobanudlar, nederländska och ryska plättar, italiensk pasta och bakverk från Bretagne. Ett bra glutenfritt alternativ för att baka bröd, göra gröt, pannkakor etc.

Näringsinnehåll av bovete

Bovete är ett av få grödor från växtriket som innehåller alla essentiella aminosyror. Vidare är bovete rikt på B-vitaminer, kalium, järn, magnesium och fibrer, som dessutom är väldigt lättsmält för magen.

Att grodda bovete

Bovete går utmärkt att grodda och har ett högt näringsvärde och en god smak. Genom att grodda bovetekärnor ökar man näringsvärdet av örten mer än 20 gånger. Detta beror primärt på den ökade biotillgänglighet av näringsämnena som sker genom groddning. Hur du groddar kan du läsa mer om här.

Bovete – egenskaper för hälsan

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och att dagligen äta bovete kan sänka kolesterolhalten i blodet. En klinisk studie gjord av docent Gunilla Wieslander vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset visar att bovete sänker kolesterol i blodet. Studien publicerades i medicintidskriften Tohoku journal of experimental medicine.

En studie som utfördes 1995 på bovete och hjärt- och kärlsjukdomar av Johns Hopkins Medical Institute pekar på att ett dagligt intag av 30 gram bovete kan minska blodtrycket.

Bovete är en rik källa till tryptofan, B-vitaminer och magnesium. Dessa är utmärkta näringsämnen vid nedstämdhet eftersom de behövs för att hjärnan ska kunna tillverka signalsubstanser som behövs för vårt välbefinnande.

Köpa boveteprodukter

Idag finns det ett rätt så brett urval av boveteprodukter på marknaden i form av mjöl, gryn, kross, pasta, sobanudlar, kex, bröd, puffar och flingor. Boveteprodukter och andra glutenfria livsmedel kan du köpa här

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Monika mars 8, 2015 kl. 15:47

Jag bakar ofta bröd på bovete och det blir verkligen gott!

Svara

2 Sandra Larsson mars 13, 2015 kl. 09:05

Bovete är gott och jag blir inte lika tung i magen från vete.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: