Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära

by Mikaela Bjerring on 25 februari, 2016 · 6 comments

in Blogg, Hälsa, Immunsystemet, Inflammation, Kost, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Gurkmeja och ingefära är två högt värderade örter, inte minst inom kinesisk medicin och Ayurveda. Kryddorna har underbara egenskaper var för sig, men kombinationen av de både är verkligen något extra. Det är därför vanligt att dom förekommer tillsammans i olika örtblandningar. De delar de gemensamma om att innehålla rikligt med antioxidanter och ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom gör de ett fantastisk jobb med att komplettera varandra.

Gurkmeja och ingefära för hälsan

Gurkmeja och ingefära vid inflammation

Det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja och gingerol och shogaol i ingefära delar egenskapen om att vara starkt antiinflammatoriskt. Det gör att kroppen producerar betydligt färre inflammatoriska signalmolekyler, vilket minskar inflammationen i kroppen (1) (2). Idag vet man också att många av våra mest förekommande folksjukdomar grundar sig i just ett inflammatoriskt tillstånd.

Det finns en mängd studier som visar att gurkmeja och ingefära effektivt kan hjälpa inflammatoriska tillstånd i kroppen och inte minst vid muskel och ledvärk som är ett utbrett hälsoproblem. Ett exempel på en studie som utfördes vid University of Maryland Medical Center, visade att en blandning Ayurvediska örter inklusive ingefära och gurkmeja minskade inflammation hos människor som lider av artros (4).

Gurkmeja och ingefära för magen

Gurkmeja och ingefära används ofta inom traditionell medicin för att främja maghälsan. Dessa örter gör gott för mag- och tarmsystemet genom att stimulera tarmarna och produktionen av matsmältningsenzymer. Ingefära har dessutom förmågan att lugna magen, minska gasbildning, motverka diarré och förstoppning. Ingefära är även känt för att effektivt minska symtom som illamående vid åksjuka, under graviditet och efter operation.

Gurkmeja och ingefära i kampen mot cancer

En utav tre kommer någon gång under livet drabbas av cancer. Det är vad den skrämmande statistiken säger. Inom cancerforskning har både gurkmeja och ingefära fångat forskarnas intresse och hur dessa örters aktiva ämnen potentiellt skulle kunna förebygga och hämma cancer.

Enligt en studie som utfördes 1999 och publicerades i ”British Journal of Cancer” av forskare vid institutet för Skogsforskning i Malaysia, har extrakt av ingefära och gurkmeja visat sig hämma tillväxten av cancertumörer. Man undersökte effekten på mänskliga cancerceller och fann att gurkmeja hämmade ytterligare tillväxt av cancerceller och att ingefära hade en hämmande effekt på tumörtillväxt.

2006 utfördes en annan studie vid University of Michigan Comprehensive Cancer Center. Resultatet visade att ingefära har fördelar för kvinnor som lider av äggstockscancer, eftersom man såg att det hade förmågan att döda denna typen av cancerceller. Gurkmeja har visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer som bröstcancer, hudcancer, prostatacancer och lungcancer (4). Mer forskning behövs dock inom detta område och förhoppningsfullt är det något som kommer att ske inom snar framtid.

En daglig dos av gurkmeja och ingefära

Det finns så mycket mer att berätta om dessa underbara örter och det skulle lätt kunna bli en hel bok. Det viktigaste budskapet är dock att vi borde ta vara på den antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaperna genom att få i oss mer av dessa kryddor via vår kost.

Många tycker dock att det är svårt att få i sig gurkmeja och ingefära varje dag eftersom smaken inte direkt tilltalar dom. Speciellt då man behöver få i sig en viss mängd för att de hälsosamma egenskaperna ska kunna göra sin rätt i kroppen. Då är det perfekt att det finns möjligheten att få i sig den välgörande örterna via kapslar. gurkmeja-kapslar från WellAware innehåller gurkmeja med tillsatt ingefära (4/5 gurkmeja och 1/5 ingefära). Två fantastiska örter i en och samma produkt. Vill man även öka intaget av ingefära så finns kapslar som endast innehåller ren ingefära. Återförsäljare av dessa produkter hittar du här.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Ingefära hämmar inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1

(2) Gurkmeja motverkar inflammatoriska tillstånd.: :http://sv.265health.com/alternative-medicine/homeopathy/1012148852.html

(3) Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, et al. Product-evaluation registry of Meriva, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Medica 2010;52:55-62.

(4) Forskning på Gurkmejans cancer hämmande effekt: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/can-turmeric-prevent-bowel-cancer


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Karl februari 26, 2016 kl. 08:03

Gurkmeja och ingefära äter jag varje dag! Mår verkligen bra av det, så kan rekommendera!

Svara

2 Anna Johansson februari 26, 2016 kl. 09:31

Jag äter ingefära och gurkmeja varje dag! 🙂 Så bra!

Svara

3 Lena H februari 26, 2016 kl. 09:42

Jag försökte få i mig gurkmeja varje dag under en period, men det blev jobbigt att dricka det varje dag för jag fixar inte smaken. Så det är ju underbart att det finns kapslar så det ska jag ge en chans.

Svara

4 Kristina mars 4, 2016 kl. 20:09

Så bra att det finns kapslar. 🙂

Svara

5 Leila Sörensen mars 2, 2017 kl. 09:34

Vill gärna få information från er då jag använder dessa produkter. Kram.

Svara

6 Roland Eriksson november 29, 2017 kl. 17:42

jag vill prova gurkmeja och ingefära

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: