Det unika med papaya som livsmedel

by Mikaela Bjerring on 8 september, 2016 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost, Livsmedel, Mage - Tarm, Superfoods

Papaya är en uppskattad frukt för dess goda smak, men även för dess rika näringsinnehåll av bland annat fiber, vitamin E, C, A (betakaroten), folat och kalium. Det är dock det mycket potenta enzymet papain som finns i papayan som gör frukten så intressant.

Papain i papaya

Papaya är en gammal kulturväxt

Papaya (Carica papaya) är en trädformad ört som tillhör familjen Caricaceae. En urgammal kulturväxt som har sitt ursprung i Central- och Sydamerika. Idag odlas den även i tropiska områden i Asien. Trädet kan bli 10 meter högt och i toppen sitter en rosett med långskaftade blad och klasar av frukt. Papaya har under 100-tals år utgjort ett viktigt livsmedel och en uppskattad medicinalväxt.

Enzymet papain i papaya

Papaya innehåller ett proteinspjälkande enzym papain som underlättar matsmältningen genom att det kan bryta ner tuffa proteinfibrer. Papain har förmågan att bryta ner större proteiner till mindre proteiner eller peptider till minsta aminosyraenhet genom att klyva bindningarna i den inre proteinkedjan. När matsmältningen underlättas bidrar det i sin tur till bättre näringsupptag. Detta innebär också att det kan spela en viktig roll i bättre fungerande mage och tarm. Detta är även den största anledningen till varför papaya har varit och fortfarande är ett sådant viktigt livsmedel i Central- och Sydamerika och även i andra delar av världen.

Studier om papain i papaya

En studie av A. C. Ezike, et al, publicerad i december 2009 års upplaga av ”Journal of Medicinal Food” ville man se om papayaextrakt kunde vara användbart vid behandling av magsår. Man fann att papaya verkar innehålla ämnen som kan hjälpa till att skydda matsmältningssystemet. Forskarna rapporterade att extrakt av papaya reducerade magsår signifikant hos studiedeltagarna.

I en studie som publicerades i tidskriften ”Neuro Endocrinology Letters” i 2013 ville forskare se hur effektivt extrakt av papaya var vid matsmältningsbesvär. Deltagarna i studien fick under 40 dagar ta papayaextrakt. Efter studien kunde forskarna rapportera att vissa av deltagarnas symtom hade förbättrats på IBS (colon irritabile), såsom uppblåsthet och förstoppning.

Enligt en studie som publicerades i maj 2007 i ”Journal of Medicinal Food.” Kan fruktköttet och frön i papaya bidra till att eliminera parasiter i mag- och tarmsystemet. För att testa effektiviteten gav forskare fruktkött och frön från papaya till barn som hade testats positivt för parasiter. Forskarna fann att det var en effektiv behandling av parasiter utan skadliga biverkningar.

Även om det behövs mer forskning innan man kan komma med några påståenden så är papayan hursomhelst en näringsrik, fiberrik och enzymrik frukt. Värt att tillägga är att personer som har latexallergi bör undvika att äta papaya då dessa är relaterade till varandra allergimässigt.

Papaya som livsmedel

Papaya kan man hitta i livsmedelsbutiker som har en välsorterad fruktavdelning, men även då kan det vara svårt att hitta den året om. Ett annat alternativ är att använda torkad papaya. WellAware har papaya smoothie-pulver i sitt sortiment som är ingenting annat än 100 % ekologisk papaya som blivit torkad och malt till ett pulver. Förutom att använda i smoothies så kan jag rekommendera att använda papayapulvret för att strö över yoghurten, gröten och chiapuddigen för dess goda smak och rika näringsinnehåll.

Återförsäljare av Papaya smoothie-pulver hittar du här

Wellaware papaya smoothiepulver

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARNwinyi Obinna Chukwuemeka, Abikoye Busola Anthonia. Antifungal effects of pawpaw seed extracts and papain on post harvest Carica papaya L. fruit rot (PDF). African Journal of Agricultural Research 2010 June 18. vol.5(12), pp. 1531-1535.

Desser L., Zavadova E., Herbacek I. Oral enzymes as additive cancer therapy. International Journal of Immunotherapy. 2001. vol.17, no.2-3-4, pp. 153-161 (111 ref.).

Desser L, Holomanova D, Zavadova E, Pavelka K, Mohr T, Herbacek I. Oral therapy with proteolytic enzymes decreases excessive TGF-beta levels in human blood. Cancer Chemother Pharmacol. 2001 Jul;47 Suppl:S10-5.

Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001 Aug;58(9):1234-45. Review.

Cruz AG, Faria JA, Walter EH, Andrade RR, Cavalcanti RN, Oliveira CA, Granato D. Processing optimization of probiotic yogurt containing glucose oxidase using response surface methodology. J Dairy Sci. 2010 Nov;93(11):5059-68. doi: 10.3168/jds.2010-3336.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: