Din gångstil kan avslöja risken för Alzheimers

by Mikaela Bjerring on 3 september, 2014 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och kommer oftast långsamt och smygande. Till skillnad från många andra folksjukdomar kan alzheimer inte upptäckas i förtid med ett enkelt blodprov. Studier har dock visat att din gångstil kan avslöja om du kommer att drabbas eller inte.

Risk för Alzheimers - din gångstil avslöjar

Långsamma och ostadiga steg kan vara ett tidigt tecken på att även ditt minne försvagas, visar flera individuella studier. Försämringar i rörelseförmågan förknippas ofta med demens, men en del förändringar i gångstilen kan till och med dyka upp innan man kan upptäcka kognitiva försämringar med traditionella test- metoder menar forskare.

En forskargrupp vid schweiziska Basel Mobility Center utförde en studie på 1 153 personer. De fick gå på ett elektroniskt löpband medan de räknade baklänges eller radade upp namn på djur. De som hade alzheimer klarade testet sämre än de som hade lättare minnessvårigheter och dessa i sin tur uppmätte inte alls lika bra resultat som friska kontrollpersoner.

En annan forskargrupp studerade gånghastighet, rytm och steglängd hos 1341 vuxna med en medelålder på 78 år och fann direkta kopplingar mellan förändrat gångmönster och minnesförlust.

Enbart i Sverige får varje år 20 000 människor diagnosen demenssjukdom, vilket är en siffra som fortsätter att öka. Att kunna upptäcka i förtid om en person ligger i riskzonen eller inte ökar medvetenheten och förståelsen om hur viktigt det är att behandla kroppen rätt för att förebygga uppkomsten av demens.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKällor för studierna: Alzheimers association och Basel Mobility Center

Burns JM, Maya MS, Andersson HS, Smith HJ, Donneley JE. Alzheimer Dis Assoc Disord 2008:22:39-46.

Eggermont HP, Scherder JA. Dementia 2006:5:411-428.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: