Dofterna som ger dig bättre koncentration

by Mikaela Bjerring on 3 juli, 2016 · 4 comments

in Aromaterapi, Ayurveda, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Psykisk hälsa

Har du svårt att koncentrera dig och fokusera på vad du måste göra? I så fall kan du ta hjälp av ditt luktsinne. Här följer exempel på dofter – eteriska oljor som stillar ditt sinne och ger dig bättre koncentration.

Eteriska oljor för ökad koncentration och bättre koncentration

Eterisk citronolja för bättre koncentration

Eterisk citronolja är mycket omtyckt inom aromaterapi och har många användningsområden. Det är en olja som är väldigt populär för sin rena och fräscha doft. På grund av citronoljans starka antibakteriella egenskaper är det en idealisk doft för offentliga miljöer och arbetsplatser där många människor möts. Citronolja är även utmärkt att använda i samband med studier och kontorsjobb då den anses stödja inlärningen och minnet samt öka koncentrationen och energin.

Eterisk eukalyptusolja för att öka koncentrationen

Eterisk eukalyptusolja är högt uppskattad inom aromaterapi för dess rogivande, avslappnande och stimulerande egenskaper. Det är en doft som främjar positiva känslor och som kan användas för att höja koncentrationen och för att skärpa tankeverksamheten. Inom kinesisk medicin används eukalyptusolja för att öka handlingskraften, skarpsyntheten och förmågan att se lösningar. Så om du känner att tröttheten börjar ta över, koncentrationen börjar svikta och du har svårt att komma till ro så kan eukalyptusolja komma till din räddning.

Eterisk rosmarinolja för bättre koncentration

Eterisk rosmarinolja är en värmande olja som inom aromaterapi ofta används vid nervös utmattning, emotionell apati, depression och stress. Rosmarinolja är även mycket användbar för att stödja minnet, öka koncentrationen och för att minska både fysisk och mental trötthet.

Eterisk lavendelolja

Eterisk lavendelolja har en lugnande effekt på sinnet. Så om du känner dig rastlös och har svårt att sitta still och fokusera så kan lavendel få dig att samla dig. Inom aromaterapi används lavendelolja bland annat för att lugna nerverna, rensa sinnet och för att främja bättre koncentration. Lavendel är en av de få eteriska oljor som kan appliceras outspädd direkt på huden. Du kan t.ex massera in några droppar på handlederna när du har svårt att koncentrera dig. Alternativt så kan du tillsätta några droppar lavendelolja i en aromalampa och låta doften spridas i rummet.

Att kombinera eteriska oljor för bättre koncentration

De eteriska oljorna kan användas var för sig, eller så kan man kombinera flera oljor och på så sätt utnyttja egenskaperna av många dofter samtidigt. Här följer exempel på några kombinationer.

Alternativ 1
5 droppar citron
5 droppar rosmarin

Alternativ 2
4 droppar citron
3 droppar eukalyptus
3 droppar Rosmarin

Alternativ 3
5 droppar lavendel
5 droppar citron

Använd t.ex. en aromalampa för att sprida dofterna av de eteriska oljorna i rummet.

Återförsäljare av eteriska oljor hittar du här

Återförsäljare av aromalampa hittar du här

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Kerstin juli 5, 2016 kl. 07:42

Så intressant! jag har lavendelolja hemma så ska ta med den till kontoret. 🙂

Svara

2 Tina juli 5, 2016 kl. 07:47

Aromaterapi och olika eteriska oljor är verkligen intressant och bra till mycket. 🙂

Svara

3 Mia L juli 6, 2016 kl. 09:45

Tack för tipset! Ska absolut prova 🙂

Svara

4 Mia L juli 8, 2016 kl. 09:55

Så bra! Ska testa 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: