Effektiva sätt för att sluta snarka

by Mikaela Bjerring on 5 april, 2017 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Andningen - Luftvägarna, Blogg, Hälsa, Sömnen

Varför man snarkar kan bero på en rad olika anledningar. Oftast är det inte farligt, men det förstör sömnen och bidrar till minskad sömnkvalité. Det är därför bra att hitta ett sätt som får snarkandet att upphöra. Här följer några tips på åtgärder som du kan ta för att sluta snarka.

Tips för att sluta snarka

Därför snarkar man

När vi sover slappnar musklerna i svalgets väggar av. Då blir svalget trängre och hos vissa personer börjar delar av svalget (oftast den mjuka gommen) att vibrera av det snabba luftflödet, vilket gör att man snarkar. Hos dem som snarkar regelbundet finns det oftast även någon annan bidragande orsak – svullna slemhinnor, trånga eller sneda näsgångar, stora näsmusslor eller polyper som täpper till luftvägarna och gör det svårare att andas. Sovställning, allergier eller förkylning kan också försvåra andningen och göra att man snarkar. Ofta är snarkning ofarligt, men det kan bidra till sämre sömnkvalité. Lider man av Sömnapné bör man dock uppsöka läkare eftersom det kan leda till hjärt-kärlkomplikationer. Här följer några tips på enkla sätt som kan vara väldigt effektiva och värt att prova för att sluta snarka.

MSM vid snarkning

MSM (organiskt svavel) är något som finns naturligt i många livsmedel. Det är en mineral som har betydelse för en lång rad kroppsprocesser. MSM kan också vara effektivt för att sluta snarka. En studie (1) vid Oregon Health Sciences University visade att MSM reducerade snarkning hos 80 % hos försökspersonerna. Man blandar 1 del MSM till 6 delar vatten och häller i en nässprayflaska. Sen sprayar man i näsan och i svalget innan man går och lägger sig. Återförsäljare av nässprayflaska och MSM hittar du här.

Nässköljning vid snarkning

Att använda sig av nässköljning är en gammal yogisk tradition som man använt sig av i tusentals år. Idag är det ett populärt redskap inom friskvård och alternativ medicin. Nässköljning även många gånger rekommenderat av läkare vid problem relaterat till luftvägarna och näsgångarna. Vid förkylning, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden nässköljning vara ett mycket bra hjälpmedel. Det kan även vara ett suveränt redskap för att sluta snarka. Själva nässköljaren fyller man med vatten och salt tills man får en saltlösning som har samma saltkoncentration som blodet, d.v.s. 0,9 % (instruktioner kommer med nässköljaren). Det hjälper vid svullna slemhinnor och bidrar till att rensa näsgångarna från slem, damm, pollen, virus och bakterier och andra främmande partiklar. Man kan med fördel använda den varje dag. Nässköljare finns t.ex att köpa här.

Eterisk tea tree olja för att sluta snarka

De antiinflammatoriska egenskaperna av tea tree olja kan hjälpa till att minska svullnaden av slemhinnor i hals och näsborrar och öppna upp luftvägarna. På så sätt underlättas andningen. Tillsätt en eller två droppar eterisk tea tree olja i ett glas vatten. Gurgla med lösningen innan du går till sängs (svälj inte). Upprepa vid behov. Återförsäljare av eterisk tea tree olja hittar du här.

Nässelvatten vid snarkning

Att dricka nässelvatten är en gammal välbeprövad huskur för att sluta snarka. Blanda en sked torkat nässelpulver i en kopp kokande vatten och låt dra i ca 10 minuter. Drick innan du går till sängs. Torkat nässelpulver hittar du att köpa här.

Salvia för att sluta snarka

Salvia är riktigt bra för diverse andningsproblem. Lägg en knippe salviablad i kokande vatten och låt dra i 10 – 15 minuter. Sila sedan av bladen och drick innan du lägger dig.

Övrigt att tänka på

Sov på sidan – Många personer som sover på rygg tenderar att snarka mer. Därför kan det hjälpa om du sover på sidan.

Sov högre upp med huvudet – Att använda en eller två högre kuddar förbättrar luftflödet genom näsgången och munnen, vilket minskar risken för att du ska snarka.

Viktkontroll – Övervikt kan bidra till att man snarkar mer eftersom vikten sätter press på andningssystemet och försvårar andningen. Viktminskning kan därför hjälpa för att snarkandet ska upphöra.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Jacob SW. The current status on the use of a new pharmacologic approach (dimethyl sulfone) for the relief of snoring. Oregon Health Sciences University.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: