Egenskaper av björksav

by Mikaela Bjerring on 4 maj, 2014 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Allergier - Astma, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Kost, Kosttillskott, Raw food

Det finns en lång historisk användning av björksav och inom folkmedicin var det något man drack för att lindra och bota en mängd åkommor. Vid förkylning, pollenallergi, njursten och som en blodrenande kur vid hudproblem är några exempel på björksavens traditionella användningsområden genom tiderna.

Egenskaper av björksav vid pollenallergi och som hälsodryck

Näringen i björksav

Björksav är en vätska som björkarna tar upp från roten på våren. Vätskan innehåller många nyttiga ämnen som går upp i kronan så att löven ska kunna slå ut. Det är även en god och hälsosam dryck för oss människor. Björksav är sprängfylld med näring och innehåller bland annat betydande mängder äppelsyra, aminosyror, enzymer, C-vitamin och en lång rad viktiga mineraler och spårämnen. Den innehåller även sockeralkoholen xylitol som är bra för våra tänder och tandkött i och med att den motverkar karies och svamp.

Historisk användning av björksav

Björken är en symbol som förknippas med helande krafter, vitalitet och pånyttfödelse. Björksav har druckits sedan 1600-talet och intogs då som en ”vårkur” och ansågs ha magiska krafter för hälsan. Inom folkmedicinen användes den för att bota pollenallergi, lungsjukdomar, förkylningar, kolik, hosta, leversjukdomar, njursten och som en blodrenande kur vid hudsjukdomar. När man drack björksaven sa man att man ”drack märg i benen.” På 1800-talet började saven även användas för hud och hårvård som ett förskönande medel. Man sa att den kunde bleka pigmentfläckar och fräknar samt bidra till vackert hår och bättre hårväxt. Användandet blev mera utspritt i mitten av 1900-talet. Förutom som medicin så intogs den även som en god och stärkande borddryck.

Användning av björksav idag

Björksaven blev under en tid lite bortglömd, men idag är det åter många som dricker saften för dess fina egenskaper. På senare år har man även börjat använda saven i hälsodrycker, sportdrycker, hårvårds- och hudvårdsprodukter.

Björksav är basiskt livsmedel och kan därför bidra till en bättre syra-basbalans i kroppen. Enligt en forskningsrapport från Lunds universitet kan den bidra till att rena våra tarmar och normal celldelning (2). Det finns även många som dricker björksav under våren för att bli av med sin pollenallergi (3). Björksav kan man tappa själv under tidig vår eller köpa på flaska på välsorterade hälsokostbutiker.

Återförsäljare av björksav hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om björksav: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Björksav kan rena våra tarmar: http://www3.lu.se/info/lum/LUM_01_99/LUM1_03_bjork.html

(3) Björksav kan motverka pollenallergi: http://www.cybis.se/craft/birch/indexs.php

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: