Egenskaper av Cayennepeppar som kan vara intressant att veta!

by Mikaela Bjerring on 1 augusti, 2014 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Hjärt- och kärlhälsa, Huskurer - Husmorstips, Kost, Livsmedel, Mage - Tarm, Muskler – Skelett – Leder, Örter - Kryddor

Cayennepeppar har visat sig ha flera bra egenskaper, både för hälsa och välmående. Här följer några exempel på traditionella användningsområden av cayennepeppar.

Cayennepeppar

Vid ledsmärta och dålig blodcirkulation

Cayennepeppar med det ”heta” aktiva ämnet capsaicin är värmande och stimulerade och en kur mot dålig cirkulation. Om man applicerar capsaicin på huden bedövas nervändarna och ämnet fungerar som irritationslindrande och ökar blodflödet lokalt (1).

Blanda din egen cayennepapparolja för muskel- och ledsmärta:
100g finmalen cayennepeppar
5 dl vegetabilisk olja (tex: rapsolja)

Gör så här:
Lägg cayennepeppar och olja i en ugnsfast form. Fyll en stor kastrull vatten och koka upp, sänk därefter värmen och låt sjuda sakta. Sätt formen ovanpå kastrullen och låt stå i 2-3 timmar. Ta sedan bort formen från kastrullen och låt svalna. Häll ner olja i en mörk glasflaska och applicera på huden vid behov.

Slemlösande

Cayennepeppar kan vara ett bra hjälpmedel för att lösa upp slem. När slem börjar lämna kroppen så följer i allmänhet lindring av influensasymtom.

Höjer ämnesomsättningen och gynnar matsmältningen

Forskare vid Laval University i Québec fann genom en studie att deltagare som intog cayennepeppar till frukost visade sig få minskad aptit och minskat kaloriintag under dagen. Förutom att Cayenne minskar aptiten så sätter kryddan även fart på ämnesomsättningen och fettförbränningen. Cayenne bidrar också till att öka produktionen av saliv, vilket är en viktig nyckel till bra matsmältning och för att bibehålla optimal munhälsa (2), (3). Det finns en rad hälsokostprodukter på marknaden som innehåller det aktiva ämnet capsaicin som är utformade för att gynna fettförbränningen och ämnesomsättningen. Dessa produkter kan du läsa om här .

Främjar hjärt- och kärlhälsan

Cayennepeppar har hälsofördelaktiga egenskaper på hjärt- och kärlhälsan. Det aktiva ämnet i cayenne har en blodförtunnande egenskap, blodtryckssänkande och är bra mot kärlkramp då den precis som vitlök vidgar kärlen (1), (2).

Främja sårläkning

Att använda sig av cayennepeppar för att främja sårläkning vid småsår är en gammal traditionell huskur. De sårläkande, blodstoppande och smärtdämpande egenskaperna av cayennepeppar beror på dess innehåll av ämnet capsaicin som är antiinflammatoriskt. Cayenne innehåller dessutom en betydande mängd antioxidanter. Cayenne hjälper blodet att koagulera snabbare vilket gör att blödningen stoppas. De antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaperna av capsaicinet bidrar till snabbare sårläkning samtidigt som det effektivt lindrar smärtan.

Idag förekommer cayenne även i många smärtstillande krämer och salvor då capsaicin även genom moderna studier visats sig väldigt effektivt vid nervsmärta. Detta beror på att kroppen frisätter endorfiner som är kroppens egna smärtlindrande kemiska ämne. Strö lite cayennepeppar direkt i såret för att stoppa blödning och främja läkningen. I motsats till vad man kan tro så varken svider det eller gör ont utan ger en behaglig bedövande känsla (2) (3).

Vid kalla fötter

Om du fryser om fötterna på vintern så prova att strö lite cayennepeppar i sockorna på vintern för att hålla fötterna varmare.

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Klassiska huskurer, sid 95, W&W, ISBN,978-91-46-21374-1

(2) Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

(3) Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

(4) Capsaicinets antiinflammatoriska effekt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824481/

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: