Egenskaper av eterisk citronolja

by Mikaela Bjerring on 20 september, 2014 · 0 comments

in Aromaterapi, Blogg, Ekologiskt, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet

Eterisk citronolja har en lång traditionell användning och många fina egenskaper. Det är en renande och upplyftande olja som kan användas för att t.ex stödja immunsystemet, driva ut slaggprodukter samt för att stärka koncentrationen och produktiviteten vid studier och arbete.

Egenskaper av eterisk citronolja

Eterisk citronolja

Citroner odlas flitigt i områden som t.ex Sicilien, Florida, Kalifornien och Israel. Citronträdet har glansiga, mörkgröna och väldoftande löv som vid pressning ger en eterisk olja som kallas petit grain citronnier. Det är citronskalen man pressar för att få fram eterisk citronolja.

Citronernas historiska bakgrund

Exakt när citroner började odlas och användas vet man inte med säkerhet, men man antar att det var någon gång mellan 500 f.Kr. och 1000-talet e.Kr. Det är i alla fall från 1000-talet e.Kr som man har hittat den första dokumentationen om citroner. Citroner var tidigt kända för sina antiseptiska egenskaper och betraktades då mer som medicin än mat. De användes flitigt för att behandla infektioner och diverse andra åkommor. Citronträdet bär löv året om dess förmåga att blomma samtidigt som den bär frukt, har gjort att citronen blivit en symbol för evigt liv och odödlighet.

Traditionell användning av eterisk citronolja

Inom traditionell användning används citronolja för att stödja kroppens försvar mot förkylning, influensa och andra virusinfektioner. Citronoljan stödjer även lymfans arbete att driva ut slaggprodukter ur systemet. Känner du behov av att friska upp sinnet och öka välbefinnandet är citronolja fantastiskt. Dessutom kan doften bidra till bättre koncentration och produktivitet.

För att stödja kroppens immunsystem

För att stödja immunsystemet och desinficera luften så kan du förånga 3 droppar citronolja och 2 droppar tea tree olja i en aromalampa. Samma oljor kan du blanda i 10 ml basolja (t.ex. mandelolja) och massera in på bröstkorgen 2 gånger per dag vid infektioner som förkylning och influensa.

För att hjälpa utrensning av slaggprodukter

För att driva ut ansamlingar av slaggprodukter ur kroppen, blanda 4 droppar citronolja och 4 droppar enbärsolja med 20 ml basolja och massera in oljan på kroppen.

För bättre koncentration

Citronolja kallas ofta för förnuftets olja eftersom den har förmågan att gör tankarna klarare och underlätta beslutsfattandet. Det är en olja som kan vara mycket värdefull vid tillfällen då fokusen, koncentrationen, inlärningen och minnet måste skärpas till. En japansk studie som utfördes vid Takasago Corporation visade att citrondoft i en hektisk kontorsmiljö minskade skrivfelen med 54%. Inom aromaterapi används citronoljan även för att eliminera negativa känslor och det är den perfekta oljan vid mental trötthet. Sprid den härliga doften från eterisk citronolja genom att blanda 6-10 droppar citronolja i en aromalampa. En annan kombination för detta ändamål är att blanda citronolja med lika delar rosmarinolja .

För att rena luften

Eftersom citronolja är starkt antibakteriell och upplyftande så är det en idealisk doft att sprida i hemmet, på arbetsplatser och andra offentliga platser där många människor möts. Förånga citronolja i en aromalampa, eller blanda en rumsspray genom att tillsätta 10-15 droppar eterisk citronolja till 2 dl vatten i en sprayflaska.

Säkerhet:

Citronolja är något fototoxiskt vilket innebär att man ska undvika starkt soljus på den delen av kroppen man använt oljan på i 12 timmar efter applicering.

Återförsäljare av citronolja och andra eteriska oljor hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

Citrondoft i en hektisk kontorsmiljö minskade skrivfelen med 54% - http://www.personneltoday.com/hr/aromatherapy-in-the-workplace/


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: