Egenskaper av eterisk mejramolja

by Mikaela Bjerring on 27 oktober, 2014 · 1 comment

in Aromaterapi, Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Huskurer - Husmorstips

Mejram är en populär ört och har använts som krydda och medicin i årtusenden. Eterisk mejramolja har länge använts traditionellt vid muskelvärk, spänningar och sträckningar. Oljan lindrar vid menstruationsvärk och humörsvängningar samt hjälper mot migrän, huvudvärk och nervösa spänningar. Lider du av sömnproblem så är eterisk mejramolja väl värt att prova.

Eterisk mejramolja

Mejram har små väldoftande blad och blommor. Mejram kommer ursprungligen från medelhavsområdet, men växer även i nordligare klimat om växten skyddas och får mycket sol. Mejram har en varm och vedartad doft som är något söt och mjuk.

Den eteriska mejramoljan ska ha använts i ayurveda-medicin i Indien redan vid 1000 f. Kr. Linné hade med den eteriska oljan av blad/hela ört i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.

Några användningsområden av mejramolja

  • Mot muskelvärk så kan du blanda 4 droppar mejram, 4 droppar ingefärsolja och 2 droppar vetiveria i 20 ml basolja. Massera sedan in oljan vid behov.
  • Menstruationsbesvär kan lindras genom att man blandar 4 droppar mejram, 4 droppar lavendel och 2 droppar vetiveria i 20 ml basolja och sedan masserar in nedre delen av magen och ländrygg.
  • Huvudvärk, migrän och nervösa spänningar kan lindras genom att man blandar 4 droppar mejram, 4 droppar lavendel och 2 droppar pepparmynta i 20 ml basolja som lätt masseras in i pannan, nacke och axlar.
  • Om du har svårt att slappna av och varva ner så kan ett kvällsbad med mejram hjälpa. Mejram är värmande, kramplösande och rogivande; en bra olja vid oro och insomningsbesvär.

Här hittar du återförsäljare av eterisk mejramolja

Här hittar du fler eteriska oljor

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Mia Johansson november 3, 2014 kl. 11:05

Det finns så många underbara egenskaper av eterisk oljor! I mitt husapotek så ingår många 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: