Egenskaper av Pantotensyra

by Mikaela Bjerring on 29 maj, 2013 · 5 comments

in Blogg, Hudproblem, Kosttillskott

Pantotensyra, även känt som vitamin B5, är ett ämne som finns överallt I koppen och därav sitt namn (pantos betyder överallt). Pantotensyra har betydelse för förbränning av kolhydrater och aminosyror och framför allt för fettomsättningen och hormonbildningen. Pantotensyra har därmed betydelse för att kroppen skall kunna frigöra energi från kolhydrater, protein och fett (1). Pantotensyra bidrar även till friskt hår och hud och förekommer i många hudprodukter för bl.a. akne / Rosacea samt hårprodukter framtagan för att användas vid håravfall och hårbottenproblem.

Vitamin B5 - Panotensyra

Vitamin B5 – Panotensyra

Patotensyra vid akne
I en studie (2) av 100 personer varav 80 procent mellan 13 och 23 år, med aknebesvär fick 2,5 gram pantotensyr 4 gånger per dag och pantotenkräm för insmörjning 4-6 gånger per dag. Efter 1-2 veckors tid började aknebesvären förbättras och efter 8 veckor var de flesta besvärsfria. För ett fortsatt got resultat behövdes dock en underhållsdos på 1-5 gram per dag. Inga biverkningar märkets på samtliga.

Pantotensyra – B5 vitamin har även betydelse för bl.a (1):

  • Stabilare blodsocker.
  • Stödjer kroppens motståndskraft mot stress.
  • Betydelse för prestationsförmågan.
  • Södjer kroppens antihistaminproduktion vid allergibesvär.
  • Medverkar I produktionen av antiflammatoriska ämnen (kortisol).
  • Stödjer normal funktion av binjurarna.
  • Stödjer kroppen vid sårläkning.

Pantotensyra finns brett I vår kost men vid raffinering av livsmedel samt vid tillagning av maten förloras stora mängder.

Pantotensyra är en vattenlöslig vitamin och är inte toxisk eftersom överskottet utsöndras lätt.

Här hittar du Pantotensyra – B5 vitamin

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 179-183 ,ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Leung L.H., ”pantothenic Acid Deficiency as Pathogenesis of acne Vulgaris”. Medical Hypotheses, (1995) 44,490-492.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Bella B maj 29, 2013 kl. 13:28

Jag började ta tillskott av pantotensyra för ett par år sedan för mitt hår var tunt och skört. Det byggde verkligen upp mitt hår som nu är mycket tjockare och starkare. Jag tar fortfarande pantotensyra varje dag och är supernöjd 🙂

Svara

2 Inger maj 29, 2013 kl. 13:32

Jag har problem med Rosacea och var nyligen hos en naturläkare som tog prover på min näringsstatus. Det visade sig att jag har B-vitamin brist och har precis börjat med extra B-vitaminer och då extra pantotensyra. Jag hoppas på resultat 🙂

Svara

3 Tina maj 31, 2013 kl. 09:54

Gör gott för håret, naglarna och huden. Jag har tagit tillskott av pantotensyra och biotin och fått mycket bra resultat 🙂

Svara

4 Amanda maj 31, 2013 kl. 09:55

Tack för tipset! Jag ska prova för min hud.

Svara

5 Lisa M maj 31, 2013 kl. 10:00

Jag började ta pantotensyra för min problemhud för ett par år sedan och tog ca 10 g per dag, min hud blev mycket bättre efter ca 1 månad och efter 3 månader var min hud jättefin. Jag tar fortfarande 4 g per dag för att hålla huden fin. Jag kan verkligen rekommendera pantotensyra för den dom har problem med akne och oljig hud!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: