Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Egenskaper av teanin i grönt te

av | jan 21, 2013 | Hälsa, Kost & Näring, Psykisk hälsa | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Grönt te har en lång historisk bakgrund och har under årtusenden använts och avnjutits för dess goda smak och hälsofrämjande egenskaper. Att grönt te kan bidra till fettförbränningen, minskad stress och ökat välbefinnande har även visats genom en rad moderna studier.

Egenskaper av teanin i grönt te

Historisk bakgrund av grönt te

Användningen av te som dryck går så långt tillbaka i tiden som 4700 år. Den kinesiska kejsaren Shennong (2737–2697 f.Kr.) drack den första koppen då man kokade vatten åt kejsaren och det av misstag ramlade ner några teblad. Kejsaren Shennong som hade ett stort intresse för växter eftersom han även var botaniker smakade nyfiket på den nya drycken. Han kom att uppskatta den väldigt mycket och beordrade därefter att man skulle börja odla tebuskar. Shennong är känd för att ha identifierat många örter under sin livstid, och bidrog även till utvecklingen av den traditionella kinesiska medicinen.

Det var under Tangdynastin (618–906) som te blev Kinas nationaldryck. År 780 skrev Lu Yu den första boken om te som hade titeln Chajing. I boken skriver han ingående om egenskaperna av te med en detaljerad beskrivning om hur te bör tillagas. En gammal legend talar om den indiske prinsen Bodhidharma som på 500-talet reste från Indien till Kina efter att ha konverterat till Buddismen. Under sin meditation upplevde han en enorm trötthet och slet då förgrymmat åt sig några teblad och började tugga på dom. Han blev uppiggad av tebladen och kunde fortsätta sin meditation. Grönt te har använts inom kinesiskt medicin och läkekonst i årtusenden och en mängd studier om grönt te och dess innehåll av teanin har gjorts genom åren.

Näringsinnehållet av grönt te

Grönt te (Camellia sinensis) kommer från samma tebuske som svart te, men man tar tillvara på bladen lite annorlunda. Efter det att tebladen skördats upphettas dom för att motverka oxidering, vilket gör att den gröna färgen bibehålls och näringen bevaras på ett annat sätten i svart te. Det bidrar även till att grönt te får ett högre innehåll av en speciell typ av katekiner, så kallat EGCG som är en aktiv substans i grönt te. Inom forskning har man bland annat intresserat sig för hur EGCG kan bidra till att främja fettförbränningen och därmed bidra till viktminskning.

Grönt te är även rikt på antioxidanter, vilka har förmågan att skydda kroppens celler och motverka oxidativ stress. Grönt te är även rikt på aminosyran teanin vilket främjar produktionen av alpha-vågor i hjärnan, vilket är anledningen till varför man kan uppleva förbättrad mental fokus och lugn när man intar grönt te. Det kan därför vara värt att prova att inkludera grönt te i sin kost om man känner sig stressad, orolig, har svårt att varva ner och upplever sömnsvårigheter.

Effekten av grönt te på det mentala tillståndet

Klinisk forskning (1) visar att teanin i grönt te bland annat bidrar till välmående, lugn och avslappning genom att teanin skapar alpha-vågor i hjärnan. Människans hjärna producerar ständigt svaga elektriska impulser som bildar hjärnvågor. Det finns fyra typer; alpha-, beta-, delta-, och theta-hjärnvågor. Alpha-vågor indikerar ett avslappnande, men samtidigt vaket tillstånd i hjärnan. Beta-vågor visar ett vaket tillstånd med ångest, snabb puls och förväntad stress. Theta-härnvågor indikerar ett avslappnat tillstånd följt av trötthet. Varje hjärnvåg är kopplat till ett särskilt tillstånd och den mentala hälsan i helhet. Så varje gång ditt humör ändras, ändras dina hjärnvågor tillsammans med ditt blodtryck, hjärtats hastighet och kroppsrytm. En djup meditation gör att man hamnar i ett djupt avslappningstillstånd med alpha-vågor närvarande i hjärnan. Om alpha-vågor är närvarande är kroppen mer motståndskraftig mot stress och man kan lättare bibehålla lugn, fokus och koncentration. (1) 

En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie (2) från Korea, visar att l-theanin i grönt te kan bidra till den kognitiva förmågan och att ett dagligt tillskott av grön te-extrakt kan öka den mentala vakenheten och koncentrationen. Studien finansierades av Sydkoreas LG Hushåll & Health Care, Ltd.

Grönt te och viktminskning

En studie (3) som utfördes av brasilianska forskare visade att en genomsnittlig viktminskning på 1,2 kilo och två centimeters minskning av midjans omkrets var bland de fördelar som uppnåtts av en grupp äldre män och kvinnor som konsumerade grönt te. I jämförelse sågs inga förändringar i vikt eller kroppssammansättning hos testpersonerna i kontrollgruppen som inte intog grönt te. Studien som publicerades i “The Journal of Nutrition, Health & Aging” stödjer tidigare studier av grönt te, där forskare har funnit att den huvudsakliga aktiva ingrediensen EGCG påskyndar kroppens förmåga att bränna fett och producera värme – en process som kallas termogenes.

En annan undersökning utförd av schweiziska forskare visade att en daglig dos av 300 mg grönt te-extrakt tillsammans med en måltid gav en 33-procentig ökning av fettoxidation som varade i två timmar efter måltiden. Fett oxideras i en biokemisk process som omvandlar fett till energi. Ökade nivåer av fettoxidation är ett tecken på att kroppen utnyttjar sitt fett lättare (3).

 

Återförsäljare av grönt te-extrakt hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor 480-481: , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Journal of Medicinal Food Volume 14, Issue 4, Pages 334-343 “A Combination of Green Tea Extract and l-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study” Authors: S-K. Park, I-C. Jung, W.K. Lee, Y.S. Lee, H.K. Park, H.J. Go, et al.

(3) Eur J Clin Nutr. 2010 juli, 64 (7) :704-13.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close