I Sverige har vitlök godkänts som naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning, tack vare dess förmåga att stödja immunsystemet. Studier visar även att vitlök bidrar till att hjälpa vid en mängd andra sjukdomssymtom och är idag en mycket uppskattad ört.

Vitlök har använts som krydda, livsmedel och medicin i otaliga kulturer under tusentals år. Denna lök har under årens lopp legat som grund för en mängd olika studier och forskningsprojekt med imponerande resultat.
Egenskaper av vitlök

Vitlök vid behandling av sjukdomar

I Öst har vitlök länge använts för att behandla sjukdomar så som, tuberkulos, blindtarmsinflammation, hudsjukdomar m.m. Under det tidiga 1800-talet blandades man vitlök i vin i Frankrike som skydd mot farsoter (1).

Idag vet vi även att vitlök förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger plack i blodkärlen,  förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma. Vitlök är bevisats stödja kroppens immunsystem och kan bidra till att bekämpa bakterier, parasiter och svamp (1).

Vitlök verkar även antioxiderande och har kända egenskaper att stödja hjärt- och kärlhälsan. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller och bidrar till att balansera blodsockret (1), (2).

Vitlök stödjer kroppens immunsystem

Vitlök stärker som känt immunförsvaret. Detta sker bl.a. genom att vitlöken är probiotisk och prebiotisk. Att vitlök är prebiotisk innebär att den innehåller näringsämnen som de nyttiga bakterierna i kroppen behöver och att den är probiotisk innebär att vitlök bär med sig nya nyttiga bakterier in i kroppen (1), (5).

Vitlök stödjer immunsystemet genom att stimulera macrofager och T-celler att angripa bakterier och virusinfektion. Vid sänkt motståndskraft mot infektioner är en vitlökskur ett bra val som en del av återhämtningen (1), (5).

Vitlök hjälper mot bakterier, virus och svampar

1858 visade Louis Pasteur att vitlök har antibakteriella egenskaper. Under första och andra världskriget behandlade man sår med vitlök som skydd mot röta.

Vitlök är verksamt mot flera typer av virus, bakterier och svampinfektioner. Man tror att vitlök kan hjälpa till att understödja immunförsvaret och förebygga infektioner i människor. Vidare kan vitlök understödja den effekt mot infektionen som antibiotikan har genom att själv motverka bakterierna (1).

Vitlök mot tarmparasiter

Vitlök har traditionellt länge använts mot alla typer av tarmparasiter. Effekten är intressant i samband med perioder där man lägger mer energi på att generellt rena kroppen från gifter och sjukdomsalstrare, inte minst genom att vitlök har en viss effekt mot så många olika sjukdomsalstrare (6).

Vitlök gynnar viktminskning

Färsk vitlök reglerar blodsockret vilket gör att suget efter socker kan minska och har visats höja fettförbränningen genom att kroppstemperaturen ökar (6).

Vitlök och hjärt- och kärlsjukdomar

Vitlök ökar det bra kolesterolet och sänker det dåligt kolesterolet i kroppen och kan bidra till ett normalt blodtryck och förebygga blodproppar. Effekten på blodtrycket och kolesterolvärdet är dock  relativt lågt och behöver kompletteras med en god kost i övrigt (1), (2), (3).

Vitlök kan förebygga cancer

Flera studier har visat att en kost rik på vitlök och annan lök kan förebygga vissa cancersjukdomar. Detta gäller särskilt cancersjukdomar i tarmarna (1), (6).

Vitlök kan läka eksem

Färsk vitlök eller eterisk olja av vitlök blandas ut med olivolja och styrks på de utsatta områdena. Det tar bort klådan och kan medverka till att läka ut eksem (6).

Vitlök kan rensa kroppen från tungmetaller

Svavelföreningarna i vitlök hjälper till att rensa ut tungmetaller som lagrats i kroppen. Detta kan ha effekt på kvicksilver men har ingen effekt på bly (1).

Vitlök ökar testosteronet hos män

Vitlök har i dokumenterade försök visat ge ”betydande högre nivå” av det manliga könshormonet testosteron vid regelbundet intag (4).

Egenskaper av vitlök (1), (2), (3), (4), (5), (6):

  • Minskar risken för hjärtattack genom att sänka LDL-kolesterolet
  • Stödjer immunsystemet
  • Balanserar blodsockret
  • Ökar testosteronet hos män
  • Stödjer normalt fungerande matsmältning
  • Lätt blodförtunnande
  • Parasit, svamp och bakteriedödande
  • Hjälper kroppen att ta hand om fett

Idag har alltfler slutat att bry sig om lukten och istället börjat uppskatta vitlöken för den goda smaken och de medicinliknande egenskaperna. Tycker man trots allt inte om smaken, eller föredrar att inte lukta vitlök, men vill ta dela dess goda hälsofrämjande egenskaper så kan man inta vitlök i form av vitlökskapslar.

Här hittar du Kosttillskott av vitlök i kapselform

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 238-239 ,ISBN: 91-534-2085-3

(2) Vitlök sänker blodfetter och blodtryck: http://www.halsa.se/Kategori/Naturmedel/Vitlok---sanker-blodtryck-och-blodfetter/

(3) Vitlök är bra för hjärtat: http://www.halsa.se/Kategori/Naturmedel/Vitlok---sanker-blodtryck-och-blodfetter/

(4) Vitlök ökar testosteronet hos män: http://jn.nutrition.org/content/131/8/2150.full

(5) Vitlök har antibiotika liknande egenskaper: http://medherb.com/Materia_Medica/Allium_sativum_-_Antibiotic_and_Immune_Properties.htm

(6) Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4 http://www.netdoktor.se/naturmedicin/artiklar/vitlok-en-illaluktande-valgorare/

Vitlök med grodd ger hälsoboost: http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/02/28/groddad-vitlok-kan-ge-halsoboost/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Kelly oktober 2, 2011 kl. 11:39

Vitlökskapslar håller mig frisk året om:) Så det kan jag verkligen rekommendera!

Svara

2 Tina Andersson oktober 2, 2011 kl. 12:14

Jag blir förkyld bara det kommer en vindpust, så vitlökskapslar är kanske något för mig då!

Svara

3 Pia oktober 7, 2011 kl. 15:44

Vitlöks kapslar luktar man inte av, så det är ett stor plus 🙂

Svara

4 Maria Haraldsson oktober 7, 2011 kl. 15:46

Vitlök är ju jättegott, men undviker det ofta eftersom man luktar i flera dagar efteråt! Då är ju vitlök i form av kapslar super om man inte luktar av dem!Ska prova 🙂

Svara

5 Pelle januari 8, 2012 kl. 13:56

Jag tar vitlökskapslar! Riktigt bra och nej, man luktar inte vitlök när man tar vitlökkapslar 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: